Herfst/Winter 2012 – Fashionoverzicht

Herfst/Winter 2012 – Fashionoverzicht

Om de mode invloeden van dit seizoen te begrijpen is een blik nodig in de kledingkast van de geschiedenis maar ook in een glazen bol om de trends van de toekomst te voorspellen. Voor de herfst en winter van 2012 hebben de designers de geschiedenis verkend, waarbij sommigen rond de eeuwwisseling bleven steken in de nostalgie van het Edwardiaanse tijdperk (de donkere, romantische heldinnen van Gialliano, de decadente treinreizigers van Louis Vuitton) met verhoogde taille en zomen tot boven de enkel.

Designers die zich meer op de toekomst richtten, doken in fantasiewerelden waarbij de nadruk lag op reflecterende stoff en scherpe hoeken en architectonische lijnen, zoals Muglers space-insecten, Jeremy Scotts hoekige futuristen, Blumarine’s zilveren bikers en Balenciaga’s spacy zakenvrouwen waarin de trend Jupiter’s Moons met zijn futuristische fantasiethema herkenbaar is.

Op andere plaatsen regeerde een meer postapocalyptische, donkere glamour met zwarte, lederen korsetten en details, met Viktor&Rolfs gotische romantiek, Versace’s Goth Rock, Gucci’s Pre-Rafaëlistische gothic en Chanels futuristische gothic. Naast deze hoofdthema’s zijn er vele losse invloeden die variëren van praktisch tot uitgesproken. Omdat het om het herfst/winterseizoen gaat is er behoefte aan warmte dus zien we veel rijke, natuurlijke stoff en (bont, huiden, wol) en gelaagde looks zoals kachelpijpbroeken onder rokjes (Chanel, Louis Vuitton).

Versieringen, niet essentieel maar wel inspirerend, zijn ook een belangrijke trend. Of dat nu een juwelenprint is zoals bij Prada of het borduurwerk bij Dolce & Gabbana.

Bron: International Catwalk Report Herfst/Winter 2012, P&G Beauty