Hoe kies ik de juiste dekking van mijn autoverzekering?

Hoe kies ik de juiste dekking van mijn autoverzekering?

Heb je een eigen auto, dan ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Maar welke dekking past het beste bij jouw auto en waar moet je op letten? De leeftijd van je auto bepaalt voor een groot deel de keuze van de dekking maar er zijn een nog aantal andere zaken waar je rekening mee moet houden.

De dekking
Het eerste dat je moet doen is bepalen waar je voor verzekerd wil zijn. Je hebt de keuze uit WA, beperkt casco en allrisk (volledig casco).

Met een WA verzekering ben je alleen verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt. Dit houdt dus in dat als je zelf tegen een paaltje rijdt, je dit niet vergoedt krijgt. Als je eventuele schade aan je eigen auto wilt verzekeren, dan kun je een beperkt casco of allrisk verzekering afsluiten.

Bij beperkt casco ben je verzekerd voor diefstal, inbraak en ruit,- brand- of stormschade aan je eigen auto. Je bent met deze verzekering niet verzekerd voor schade aan je auto door eigen schuld. Met een allrisk verzekering krijg je schade veroorzaakt door een ongeluk dat je zelf hebt veroorzaakt en schade door vandalisme ook vergoedt.

De leeftijd
Hoe ouder je auto wordt, hoe minder waard hij wordt. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie die je betaalt. Het ligt dan ook niet echt voor de hand om veel premie te betalen voor auto die 13 jaar oud is en waarschijnlijk niet veel waarde meer heeft. Als je enkel kijkt naar de leeftijd van de auto dan kun je op basis daarvan kiezen voor de volgende dekking:

  • Nieuwe auto t/m auto van 5 jaar oud: volledig casco
  • Auto van 6 jaar t/m auto van 9 jaar: beperkt casco
  • Auto vanaf 10 jaar: WA

De waarde
De waarde van je auto is ook belangrijk voor als je een autoverzekering gaat kiezen. De leeftijd van een auto zegt namelijk niet alles over de waarde van de auto. Een auto van 5 jaar oud kan nog steeds een dagwaarde hebben van 20.000 euro. In zo’n geval kan het interessant zijn om een allriskverzekering af te sluiten.