Hoe kies je de juiste fiets voor je kind dat naar de middelbare school gaat?

Hoe kies je de juiste fiets voor je kind dat naar de middelbare school gaat?

De tijd gaat razendsnel, daar weten ouders alles van. De ene dag sta je nog een luier te verschonen, en het volgende moment is het ineens tijd om je kind naar de middelbare school te zien vertrekken. Een mooie mijlpaal, die echter wel enige voorbereiding kost. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je kind mobiel is en zich zelfstandig naar school kan bewegen. Dat betekent kortom: naar goede fietsen gaan kijken, en, ook niet onbelangrijk: loslaten en vertrouwen in deze nieuwe fase.

Nieuw of tweedehands?
Als je kind naar de middelbare school gaat, dan vraag je je allereerst misschien af of het wel verstandig is een gloednieuwe fiets aan te schaffen. Nieuwe schoolfietsen zijn erg populair bij dieven, en in die zin is het veiliger om een tweedehands fiets te kopen, of het nu om een jongensfiets of een meisjesfiets gaat. Het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat de fiets misschien wat minder lang mee gaat. Als je toch besluit voor een nieuwe fiets te gaan, verzeker de fiets dan altijd goed.

De juiste framemaat
Je kind is de laatste tijd, immers net in de pubertijd, waarschijnlijk flink gegroeid. Daarom is het bij de aanschaf van een fiets voor de middelbare school erg belangrijk dat je je kind goed laat meten, waardoor de juiste framemaat (tip: bereken je inchmaat aan de hand van de uitgebreide matentabel op Fietsenopfietsen.nl) gezocht kan worden.

Het type fiets
Bedenk bij de aanschaf van de fiets altijd goed voor welk doel je kind de fiets allemaal zal willen gebruiken. Wil je een stadsfiets hebben waarmee je kind alleen de ritjes naar school of vrienden maakt, of een fiets waarmee hij of zij ook sportieve tochten op vakantie kan maken? Zet je wensen en eisen goed op een rijtje, om zo uit te komen bij het meest geschikte model.

Proefrit
Als je de perfecte fiets hebt gevonden, wees dan altijd zo wijs je kind een korte proefrit te laten maken. Zo merk je of de fiets ook echt lekker rijdt, of dat je misschien toch nog even door moet zoeken. Wist je dat er door heel Nederland tal val kindvriendelijke fietsroutes zijn uitgestippeld? Op de website van Fietsen.123 vind je de meest populaire fietsroutes in Nederland.