De hond als onderdeel van het gezin

De hond als onderdeel van het gezin

Je kinderen zeuren al jaren om een leuk hondje. En zelf vind je het eigenlijk ook wel een aardig idee, een hond in je gezin te hebben. Alleen… Komt het er niet op neer dat jij er altijd in weer en wind op uit moet met het beestje? En dat jij hem borstelt, verzorgt en opvoedt terwijl je kinderen zich er weinig van aantrekken? Hoe kun je een hond nou op een leuke manier een plaats geven in je gezin en zorgen dat je kinderen er verantwoordelijkheid door leren?

Puppy training

Een van de eerste dingen die je doet als je een hond in je gezin neemt: schrijf hem in voor puppy training. Ongeacht hoe lief en schattig een hondje ook is, hij moet nu eenmaal manieren leren. Daarbij werkt een training als een goede basis. En het beste: je kinderen zullen het prachtig vinden om mee te gaan naar de training en zelf de oefeningen met hem te doen! Twee vliegen in een klap: je kinderen spelen met de hond én leren hem manieren.

Uitlaten

Betrek je kinderen ook bij het uitlaten van de hond. Het belangrijkst is je eigen houding. Als jij reageert alsof je helemaal geen zin hebt om het beestje uit te laten, zullen je kinderen dat ook gaan denken. Maak er dus een gezellige wandeling van en leg er je enthousiasme in. Neem je kinderen ook mee als het regent of sneeuwt en doe onderweg spelletjes met de hond. Uitlaten is gezellig en leuk! Willen de kinderen niet? Wees dan consequent! Het is ook hun hond, dus zullen ze ook hun bijdrage moeten leveren zo nu en dan!

Spelletjes

Wanneer het uitlaten iets leuks is, zullen de kinderen ook sneller een spelletje met de hond doen. Buiten kan de hond lekker spelen met een bal, een stuk touw of een tak. Af en toe kun je samen met je kinderen ook een speeltje voor de hond aanschaffen. Er zijn tientallen leuke spelletjes die je kunt doen met een hond, waarmee de band tussen de hond en je kinderen nog beter wordt.

Eten

Leer de hond dat jij de baas bent en dat je, als je dat wilt, zijn voer ook kunt wegpakken. Als je hem dit goed leert, kunnen je kinderen dat ook. Je kunt je kinderen dan de hond laten voeren en hen zo leren wat het hond allemaal eet en drinkt. Betrek je kinderen ook bij het kopen van voer voor de hond. Je kunt dat ook gemakkelijk online doen, bijvoorbeeld in deze shop. Dan wordt het de volgende dag thuisbezorgd en hoef je niet speciaal naar de dierenwinkel.

Een hond in het gezin kan een echte aanwinst zijn. Met geduld en consequentie kan hij een echt deel van het gezin worden. Je kinderen leren er verantwoordelijkheidsgevoel van, maar veel belangrijker: het is natuurlijk supergezellig! Ze hebben altijd een speelkameraadje, ook als ze onderling ruzie hebben. En vooral kinderen met leerstoornissen, autisme of ADHD kunnen heel veel baat hebben bij een hond in het gezin.