Menu
Lifestyle

iPhone 6s en andere voormalige ‘flagships’: geen spijt van optimale prijskwaliteit!

Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat bewijzen de iPhone 6s, Galaxy S7 en vele andere ‘flagship smartphones’ van toen. Deze toppers van toen kunnen nog prima mee met de eisen van nu en inmiddels is hun prijs een stuk lager. Wij lichten er een paar uit.

Waarom zijn toptelefoons van nu zo duur?

Voordat we de iPhone 6s en andere voormalige vlaggenschepen de aandacht geven die ze verdienen, richten we ons op de beste telefoons van dit moment. Waarom hebben ze steeds vaker een vraagprijs minimaal 750 euro en kosten ze soms zelfs meer dan 1000 euro?

Hier zijn een paar redenen voor. Fabrikanten stoppen hun toppers steeds vaker vol met nieuwe technologieën. Zo is de iPhone X voorzien van Face ID en wordt de Huawei P20 ondersteund door Artificial Intelligence. Het ontwikkelen en maken van dit soort technologieën kost veel geld. Dat wordt doorberekend in de toestelprijs.

Het steeds groter wordende schermformaat is een andere reden dat nieuwe telefoons duurder zijn. Inmiddels is het scherm het duurste onderdeel in een telefoon. Dit komt onder andere omdat schermen veel groter zijn dan voorheen. De meeste toptelefoons van 2018 hebben een display dat vrijwel de gehele voorkant in beslag neemt. Het schermformaat is vaak minimaal 5,5 inch. Een paar jaar geleden had bijna geen enkele telefoon zo’n groot scherm.

Daarnaast worden smartphones voor fabrikanten duurder om te produceren. Volgend Android Planet kostte één Galaxy S2 uit 2011 175 euro voor de fabrikant om in elkaar te zetten. Het in elkaar zetten van de Galaxy S8? Dat kost Samsung 75 euro meer. Dit komt omdat het meer geld kost om geavanceerdere functies en technologieën in de behuizing van een smartphone in te bouwen.

Tot slot is het ook een kwestie van vraag en aanbod. De prijs stijgt ook omdat telefoons voor mensen steeds belangrijker zijn. Ze hebben er dus meer geld voor over, want ze gebruiken ‘m immers dagelijks. Daar hebben veel mensen best wat geld voor over. Voor fabrikanten een extra reden om de toestelprijs te verhogen.

Goede prijskwaliteit met de iPhone 6s en vier andere toppers van toen

Heb je geen zin of geen budget om voor je volgende smartphone net zoveel te betalen als voor een vakantie? Toppers van toen, zoals de iPhone 6s, zijn ook nu nog ontzettend goed. De hardware is nog dik in orde en de prijs is heel wat gunstiger. Bovendien ontvangen ze in de meeste gevallen tot twee jaar na hun release software-updates.

Apple iPhone 6s: compact snelheidsmonster

Klein en superfijn: dat is de iPhone 6s! Deze telefoon werd in 2015 gelanceerd. Vandaag de dag zijn zijn uiterlijk en innerlijk nog prima on trend. De iPhone 6s is gemaakt van een extra sterk type aluminium. Toch is hij met 7,1 millimeter heerlijk dun en is het ontwerp compact. Daardoor is deze iPhone makkelijk met één hand bedienbaar.

De A9-processor komt anno 2018 nog prima mee. Dankzij de 2 GB werkgeheugen schakel je bovendien snel tussen apps. De iPhone 6s heeft ‘gewoon’ de nieuwste versie van het besturingssysteem, iOS 11. Extra voordeel: de 12-megapixelcamera aan de achterkant en 5-megapixelcamera aan de voorkant stellen snel scherp en maken realistische foto’s. Een handige extra is de vingerafdruksensor, waarmee je snel de iPhone 6s ontgrendelt.

Samsung Galaxy S7: stijlvol en snel

De Galaxy S7 is de Samsung topper van 2016. Met een slank ontwerp van glas en aluminium ziet hij er chique uit. Ook nu meet de S7 zich nog met de beste telefoons. Het hardware en scherm behoren nog altijd tot de top van de markt. Zo gebruikt de telefoon de Super Amoled-schermtechnologie die kleuren fel en realistisch weergeeft. Ook heeft dit scherm een zeer hoge Quad HD-resolutie van 2560×1440 pixels. Hierdoor kijk je in zeer hoge kwaliteit video’s.

De hardware is het andere grote pluspunt van de Galaxy S7. De Exynos 8890-processor is door Samsung zelf gemaakt. Door zijn hoge kloksnelheid van 2,3 GHz starten apps snel op en werkt de telefoon vloeiend. Daarnaast heeft de telefoon 4 GB aan werkgeheugen: meer dan genoeg om supersnel tussen apps te schakelen. Topper dus!

Sony Xperia XZ: nog altijd één van de beste camera’s

Stof- en waterdicht, supersnel in gebruik en misschien wel één van de beste smartphonecamera’s ooit. Ja, de Sony Xperia XZ uit 2016 is zeker de moeite waard als jij een betaalbaardere topper wilt. Met de camera schiet je foto’s in maar liefst 23 (!) megapixel. Dit levert ontzettend gedetailleerde beelden op. Ook kun je er supervloeiende Full HD- en 4K-video’s mee schieten.

Voor selfieliefhebbers is de Xperia XZ ook een aanrader. Aan de voorkant zit een indrukwekkend goede 13-megapixelcamera. Wát een veelzijdige telefoon is dit! Het ontwerp van de telefoon, daar moet je van houden, maar extraatjes als een extra grote batterij liegen er niet om: de Xperia XZ is nog altijd de moeite waard.

Huawei P10: premium pareltje

Sterk in prijs verlaagd én features die toptelefoons van nu ook hebben. De Huawei P10 mag niet in dit lijstje van betaalbare smartphones met topprestaties ontbreken. Het is de toptelefoon van Huawei van 2017. Dat zie je ook wel aan de smartphone af. Het ontwerp van glas en aluminium is adembenemend.

Ook is de telefoon dankzij de krachtige Kirin 960-processor van Huawei (we noemen een kloksnelheid van maar liefst 2,4 GHz) supersnel in gebruik. Extra’s die de aandacht trekken? Een dubbele camera aan de achterkant zodat je goed kunt spelen met het bokeh­-effect. Een huzarenstukje: dit zie je verder vooral bij dure high-enders. Aan de voorkant zit bovendien een moderne vingerafdruksensor. Echt een pareltje!

LG G6: randloze rakker

Dé trend van het moment is een breedbeeldschermverhouding van 18:9. LG liep voor op de trends want dit is precies wat de LG G6 ook heeft. Deze smartphone uit begin 2017 biedt veel kwaliteit voor een sterk afgeprijsde prijs. Het ontwerp kan zich met de mooiste en nieuwste smartphones meten en de specificaties ook.

Wat te denken van de dubbele 13-megapixelcamera aan de achterkant? Of het waterdichte ontwerp? En dan hebben we het nog niet eens over de enorme batterij van 3300 mAh gehad die je ook nog draadloos kunt opladen. Modern ding, die G6!

Ook een slimme keuze, refurbished smartphones!

Refurbished smartphones zijn een andere manier om een nieuw(er) model te krijgen voor een scherpe prijs. De refurbished iPhone 7 is het schoolvoorbeeld en o.a. te koop bij KPN. Refurbished iPhones zijn gerenoveerde iPhones die om diverse redenen retour zijn gestuurd. Bijvoorbeeld door een technisch mankement, via een inruilprogramma of door overproductie. De refurbished iPhone 7 is bijna 200 euro goedkoper dan als je ‘m nieuw bij Apple koopt. Niet alleen hartstikke duurzaam, maar dus ook een goede prijs-kwaliteitverhouding.