Menu
Algemeen / Oogverzorging

Lenzen en make-up: een goede combinatie?

Je gebruikt al bijna je hele leven make-up en hebt ineens een bril nodig. Of je kiest voor contactlenzen. Maar kun je gewoon make-up gebruiken als je lenzen draagt? En waar moet je rekening mee houden? Daar kunnen de specialisten van Sightful je meer over vertellen.

KUN JE MAKE-UP GEBRUIKEN BIJ CONTACTLENZEN?

Je begint net met het dragen van contactlenzen. Kun je dan gewoon make-up blijven gebruiken? Je kunt het beste je ogen even laten wennen voordat je weer make-up gebruikt. Houd wel rekening met een aantal dingen. Als je contactlenzen draagt, raken je ogen sneller geïrriteerd. Je hebt hierdoor eerder last van zaken als stof en airconditioning. Het droogt je ogen uit. Met als gevolg dat je ogen sneller gaan tranen, wat uiteraard niet handig is in combinatie met make-up.

HOE DOE JE DE LENZEN IN EN WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?

Voordat je je make-up aanbrengt, kun je het beste eerst je lenzen indoen. Dit geldt voor zowel harde als zachte contactlenzen. Zorg ervoor dat je handen goed schoon zijn. Dit is van belang bij zowel het indoen als het uitnemen van de lenzen! Elk stofje, elk vuiltje kan terechtkomen tussen de lens en het hoornvlies. Dit kan irritatie veroorzaken aan je oog, waardoor er een kleine beschadiging kan ontstaan. Het oog moet dan herstellen. Hierdoor kun je tijdelijk geen contactlenzen dragen.

Zorg ervoor dat parfums of crèmes niet in aanraking komen met de lenzen. Als een spons zuigt de contactlens deze stoffen op, waardoor de contactlens vettig wordt. Zachte contactlenzen die in aanraking zijn gekomen met parfum of crèmes, kun je het best weggooien. Harde lenzen moeten eerst intensief worden gereinigd voordat ze weer klaar zijn voor gebruik. Gebruik je haarlak? Doe dit dan voordat je je lenzen draagt. ’s Avonds voor het slapen gaan, was je je handen en doe je de lenzen uit voordat je je ogen schoonmaakt. Gebruik bij make-up verwijderen geen make-upremover op oliebasis!

MAG JE ELK TYPE MAKE-UP GEBRUIKEN BIJ CONTACTLENZEN?

Lenzen en make up

In principe wel, al zijn er een paar uitzonderingen. Wees voorzichtig met make-up die oplosbaar is in water. Ook make-up met een korrelige structuur waarmee je je wimpers langer en voller kan laten lijken, kan voor irritatie zorgen. Verder is make-up met eiwitten (proteïnen) niet aan te raden. Lees dit goed op de verpakking voordat je dat aanschaft! Lenzen zijn namelijk in staat de eiwitten op te nemen en eiwitten bederven. Dit kan uiteraard heel schadelijk zijn voor je ogen. Het gebruik van make-up met glitters is sterk af te raden, deze glitters kunnen in je ogen terechtkomen en zorgen voor irritaties en/of ontstekingen.

TOT SLOT: TIPS

Deze tips zijn ook geschikt voor mensen die geen contactlenzen dragen:

  • Leen nooit cosmetica uit;
  • Gebruik een spatel in plaats van je vingers om crèmes uit een pot te halen;
  • Koop make-up in kleine hoeveelheden, zodat het binnen een half jaar op is;
  • Vervang maandelijks je mascara;
  • Vervang eyeliner elke drie maanden;
  • Verwijder dagelijks je make-up;
  • Het gebruik van speeksel bij het aanbrengen van make-up wordt sterk afgeraden;
  • Heb je pijnlijke, rode, opgezwollen of geïrriteerde ogen? Neem dan contact op met een optometrist/contactlensspecialist.

Hoe houd je je ogen zo gezond mogelijk? Laat je ogen jaarlijks controleren door een optometrist/contactlensspecialist. Bij zachte lenzen wordt aangeraden dit elk half jaar te doen, bij harde contactlenzen volstaat het om het één keer in het jaar te laten controleren.

Photo: Sealed contact lenses and contact lens case by Marco Verch under Creative Commons 2.0