Menu
Wonen

Minder uitgeven aan de huishoudelijke apparaten

Voorzie jij je huishouden graag van de nieuwste apparaten? Groot tv-scherm, vaatwasser en koffie met George. Leuk als je dat kunt veroorloven. In aanschaf én verbruik. De kosten voor dat laatste kunnen namelijk ook hoog oplopen. Hoe is jouw energieverbruik? Je kunt er vast wel wat op besparen. Kun je van dat overgehouden geld weer een ander huishoudelijke hoogstandje scoren. Of gewoon een paar nieuwe nespresso-cups.

Televisies: plasma minst zuinig
De grootte, helderheid en het type hebben allemaal invloed op hoeveel stroom een televisie verbruikt. Zo zijn er de oude beeldbuizen, plasma- lcd en led-televisies. Plasma is veruit het minst zuinig. Led is het zuinigst. Dus bij televisies geldt: ga jij voor een dure led, dan ben je voor verbruik goedkoper uit. Ook geldt: analoog is goedkoper dan digitaal, en nog sneller ook. Laat je een televisie altijd op stand-by staan? Dan kost dit je alweer €35,- extra per jaar. Geen vetpot, maar het milieu is ook belangrijk: dus hoe minder verspilde energie, hoe beter.

Afwassen met de hand of…?
Heb je een vaatwasser of wordt er bij jou thuis nog aan handwasjes gedaan? De afwasmachine kost je in gebruik zo’n vier keer meer dan je eigen inspanning – en je moet ‘m nog uitruimen ook. Jaarlijks kost dit ‘gemak’ je €70,-. Tip: pas aanzetten als hij écht vol zit en het eco-programma gebruiken.

Koffieleuten
Ga jij voor de fancy ‘what else’- bakkies met George? De apparaten met koffiepads en espressocups slurpen meer stroom dan een ouderwets koffiezetapparaat. Zet je losse koppen? Dan kost de eerste 6 cent, en de volgende 2. Bij de nespressocups, kost één kopje je al 35 cent. Ben je met meer mensen? Kies dan gewoon voor Douwe. en zet een pot koffie voor 8 mensen. Kost je 6 cent.

Feest voor de mannen
De meeste mannen – en sommige vrouwen – drinken het graag: bier. Voor een (goed) getapt biertje hoef je de stad niet meer in. Kan ook thuis met een thuistap. Leuk om je man blij mee te maken, maar dit apparaat zuipt wel flink wat stroom. Jaarlijks aan €100,-.

Makkelijk overhouden
Of het nou in aanschaf of verbruik is. Die hippe huishoudelijke apparaten kosten je behoorlijk wat. Je kunt ervoor zorgen dat deze kosten wat gecompenseerd worden. Kijk of het mogelijk is gas- en stroomtarieven voor een lagere prijs te krijgen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is energiecontracten vergelijken. Kun je gewoon doen op die, misschien wel op die net nieuw aangeschafte, laptop, achter je led-televisiescherm met een espresso erbij.