Menu
Lifestyle / Wonen

Passende gordijnen bij je interieur

Gordijnen kunnen je interieur maken of breken. Er zijn talloze opties mogelijk en daarom is de keuze ook zo lastig. Zolang je maar kiest voor de meest passende optie voor in jouw interieur, dan zit je al heel gauw goed. We geven je graag wat tips omtrent het kiezen van passende gordijnen bij je interieur.

Wat voor soort gordijnen?

Je kunt werkelijk alle kanten op. Kies voor plooigordijnen, vouwgordijnen of misschien heb jij wel een schuine wand waar een rolgordijn voor moet hangen. Voor een warme sfeer in de woonkamer kies je voor een dikke geplooide gordijnen. Dit zijn tevens gordijnen die passen in een wat oudere woning. Heb je een nieuwbouwwoning? Kijk dan naar de wat modernere opties zoals rechte gordijnen of paneelgordijnen. Voor een dakraam bestaan er prachtige opties die tevens zonwerend zijn, deze raambekleding vind je bij dakraam-gordijn.

Welke afmetingen in de breedte?

Zorg er altijd voor dat je gordijnen 20 centimeter uitsteken aan weerskanten van het raam. Hierdoor voorkom je dat wanneer de gordijnen open zijn, ze niet voor het raam hangen. Daarbij voorkom je gelijk de lichtinval aan de zijkant van de ramen. Afhankelijk van het aantal plooien en de breedte bereken je de afmetingen. Bij een enkele plooi kies je voor 1,5 tot 2 keer de breedte van het raam, voor een dubbele plooi neem je 2 tot 2,5 keer de breedte en bij een drievoudige plooi heb je 2,5 tot 3,5 keer de breedte aan stof nodig.

Welke afmetingen in de hoogte?

Gordijnen meet je vanaf de rails tot precies de hoogte waarop je de gordijnen uiteindelijk wilt hebben. Meet dit altijd voor de beide kanten van het raam, want huizen kunnen ongelijk zijn en je wilt natuurlijk wel dat je gordijnen zo recht en gelijk mogelijk hangen. Houdt wel rekening met een paar centimeter speling tussen de grond en het gordijn, de vensterbank en het gordijn of de radiator en het gordijn. Je wilt niet dat de gordijnen precies op de rand liggen, een paar centimeter korter is altijd mooier.

Voor je gaat knippen reken je nogmaals ongeveer 20 tot 25 centimeter extra aan stof zodat je hier de zoom van kunt maken. Je wilt hier voldoende stof voor hebben en niet onverhoopt zonder komen te zitten. Laat je je gordijnen op maat maken in de winkel, dan berekenen zij de lengte voor jou!

Welke afwerking van gordijnen?

Je kunt de gordijnen op verschillende manieren afwerken of voor verschillende afwerkingen kiezen. Zo las je net als dat je kunt kiezen voor een enkelvoudige, dubbele of driedubbele plooi. Hoe hoger je de rails ophangt, hoe minder de plooi uit zal lopen. Een enkelvoudige plooi zal bij een hoog plafond dus minder zichtbaar zijn dan een dubbele plooi. Wil je graag plooien zien en je hebt de rails erg hoog hangen, kies dan voor een drievoudige plooi.

Gordijnen kunnen ook op lussen hangen, dit is de minst chique optie en zie je vaak bij kant-en-klare gordijnen. De stoerste look geef je aan gordijnen middels de ringen op een stang. Hierdoor hangen de gordijnen ook geplooid naar beneden.

Wanneer je hebt gekozen voor donkere gordijnen, is het belangrijk om je woning in het najaar goed te verlichten voor een warme sfeer. Hier lees je alles over de mooiste hanglampen voor in iedere woonkamer. Wat vind jij de mooiste afwerking qua gordijnen? En wat past het best bij jouw interieur?