Sporten gezond in vervuilde lucht

Sporten gezond in vervuilde lucht

Uit een nieuwe wetenschappelijke studie blijkt dat buiten sporten in vervuilde lucht nog steeds gezond is. De bewoners van Denemarken profiteren nog altijd van lichaamsbeweging in de buitenlucht met veel luchtvervuiling.

Het blijkt uit het onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen dat de Denen gemiddeld 20 procent minder kans hebben om binnen afzienbare tijd te sterven dan mensen die niet aan beweging doen. Hoofdonderzoekster Zorana Jovanovic Andersen beweert dat lichaamsbeweging moet worden aangemoedigd, ook in stadskernen met veel vervuiling.
Parken
De wetenschappers laten wel duidelijk weten dat de resultaten van de studie alleen van toepassing zijn op steden met vergelijkbare niveaus van luchtvervuiling als Kopenhagen. “We raden mensen dan ook nog altijd aan om te gaan hardlopen, wandelen en fietsen in groene gebieden, zoals parken en bossen die zich op afstand bevinden van drukke wegen.”
Fietsen
Het onderzoek werd gedaan bij meer dan 50.000 mensen. De cijfers werden afgezet tegen de gemeten luchtvervuiling in de gebieden waar de proefpersonen woonden. Het ging om inwoners van de Deense steden Kopenhagen en Aarhus. De mensen die meededen aan dit onderzoek waren tussen de 50 en 65 jaar oud. Ze hielden tussen 1993 en 1997 zelf bij hoe vaak ze gingen fietsen, wandelen of sporten. Vervolgens hebben de wetenschappers bijgehouden wanneer ze stierven.

Bron: NU.nl

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: