Menu
Bewegen - Sporten / Sportief

Wat moet je niet doen voor het sporten

Zet een geweldige playlist op. Trek je beste sportoutfit aan. Doe een lichte warming-up. Je weet wat je moet doen om klaar te zijn voor het sporten. Maar er zijn enkele dingen die je nooit, maar dan ook nooit moet doen voor het sporten.

Drink één glas wijn tijdens happy hour
Elke hoeveelheid alcohol voordat je gaat sporten is eigenlijk al teveel. Het verschilt per persoon hoeveel effect één glas alcohol kan hebben, maar er is een kans dat je last krijgt van slaperigheid, uitdroging, vernauwing van de bloedvaten, verminderde motorische functie en nog een paar andere bijwerkingen, die niet handig zijn voor tijdens het sporten. Het drinken van zelfs één glas alcohol kan uw bloedsuikerspiegel verlagen, wat kan leiden tot trillen en zwakheid.

Meer dan een paar kopjes water naar binnen gooien
Het is een uur voor de training, en je realiseert je, je hebt veel te weinig gedronken dat je nu plotseling helemaal vol gaat drinken. We hebben het allemaal wel eens gedaan. Maar als je te veel drinkt, kan het averechts werken. Uw nieren kunnen maar een liter water per uur verwerken , dus als je meer dan dat gaat drinken, kan je jezelf in gevaar brengen van een zeldzame maar ernstige aandoening, de zogenaamde hyponatriëmie, waarbij het bloed wordt verdund en de concentratie van natrium-ionen sterk daalt. Symptomen zijn onder meer verlies van energie, spierzwakte en krampen, die niks goed doen voor je training.

Gelukkig, is het onwaarschijnlijk dat je 2 liter water voor je training naar beneden krijgt, maar hou het bij zo’n 2 à 3 glazen water 2 uur voordat je gaat sporten.

Bij het Indisch buffet inslaan
Het eten van een grote, kruidige maaltijd is een dikke nee als je niet wilt dat je brandend maagzuur tijdens het sporten krijgt.

Plus, zelfs als je één of andere manier het maagzuur kunt omzeilen, heb je nog steeds kans op kramp waardoor je training wordt verminderd. Als je begint te sporten, terwijl je lichaam is nog steeds het voedsel aan het verteren is, krijgt je lichaam niet genoeg bloedtoevoer naar je spieren omdat alles naar je maag gaat. Als je van plan bent een intensieve training te hebben, vermijd dan vlees, eieren, maïs, en andere soorten voeding die moeilijk zijn om af te breken binnen paar uur van het sporten. Eet liever lichtere voedingsmiddelen, zoals fruit.

Gekke, wilde seks
Als twee mensen er echt voor gaan, kan seks voor het sporten slecht zijn omdat je er veel energie aan besteed. Niet alleen dat, maar tijdens de seks, is oxytocine vrijgegeven, wat je een suffig en een “feel-good” gevoel geeft. Dus als je van plan bent een harde training te volgen, sla dan de seks voor het sporten over.

Probeer je tenen te raken
Statisch rekken (denk: buigen en houden) voor een training is een “no-go”. Als je sport, moet je je spieren zo intens en krachtig mogelijk te samenspannen. Dus als je ze in een gestrekte toestand van voren houd, beperk je hun vermogen om efficiënt te werken.