Wat te doen met citroen

Wat te doen met citroen

Er is een boel te doen met citroen. Vooral lekker en fris tijdens het warme weer, maar ook in de winter is citroen prettig om in huis te hebben.

Citroen
Even wat informatiever; Citroen is een citrusvrucht. En wat voor een! Wat u misschien niet wist, is dat de citroen familie is van de sinaasappel. Leuk hè? Vooral landen rondom de Middellandse zee hebben een prachtig klimaat voor citrusvruchten. Citroenen zijn zuur, waardoor u de vrucht niet zo uit de hand kunt eten. Nu ja, het kan wel maar lekker is het niet.

Dorstlessend
Citroen werkt dorstlessend. Heeft u ooit ijswater met een schijfje citroen op? Nee? Zeker het proberen waard. Alleen maar water drinken wordt saai. Door het toevoegen van wat ijsblokjes en een schijfje citroen voegt u meer smaak toe aan uw drankje. Simpel, goedkoop en lekker!

Citroenschil
De schil van een citroen wordt nogal eens geraspt en door verschillende gerechten gedaan. Dit geeft net een beetje extra smaak. Ook kunt u het toevoegen aan deeg voor gebak en cake. Voorwaarde; was de schil goed!

Voeding
Citroen kunt u bij veel gerechten en drankjes serveren. Citroen past goed bij thee, waarbij de koolzuurhoudende variant (Ijsthee) ook heerlijk is met citroen. Visgerechten zijn ook heerlijk met citroen. Denk maar eens aan sliptong en kabeljauw. Ook pastagerechten kunt u lekkerder maken en opfleuren met citroen.

Schoonmaak
Citroen gesneden, maar nog over? Maak er schoonmaakmiddel van. Door een paar druppel citroensap door uw sopje te doen, ruikt uw huis een stuk frisser. Vooral aan te raden bij bijvoorbeeld de wc. Moet u de koelkast schoonmaken? Vieze geurtjes in de koelkast? Snijd een citroen open, leg die in de koelkast en laat dat een dagje liggen. U zult de dag erna zien/ruiken dat uw koelkast verlost is van vieze geurtjes. Natuurlijk wel de bedoeling om de oorzaak van de vieze geurtjes te verwijderen..
Last van vette handen na het eten van bijvoorbeeld frietjes, garnalen of spare-ribs? Maak een bakje met lauwwarm water en voeg hier wat citroensap aan toe. Daarna even de handen afdrogen en tada, uw handen zijn weer schoon en vetvrij!

Verkleuren
Het sap van de citroen zorgt ervoor dat bepaalde groente en vruchten niet verkleuren. Denk maar eens aan banaan en appel. Wilt u een fruitsalade serveren, maar wel wat langer van tevoren klaarzetten? Sprenkel er dan even wat citroensap overheen, zo voorkomt u verkleuring van het fruit. Let op; niet te veel, dan smaakt uw fruitsalade te veel naar citroen…

Bewaren
Citroenen, tenzij al gesneden, kunt u het beste bewaren buiten de koelkast. Let op; de bewaarplaats moet wel koel zijn. U kunt de citroenen dan 1 tot 2 weken bewaren.