Menu
Familie / Wonen

Is jouw keuken hygiënisch?

Je keuken kan dan wel heel schoon lijken, maar er zijn nog een boel vieze plekken waar jij nog niet aan gedacht hebt. Deze vieze plekken veroorzaken bacteriën als salmonella, listeria en E.coli.
Kooktips hebben we nu gehad, maar nu nog even wat tips om jouw keuken schoon en hygiënisch te houden!
Vieze plekken
Even een leuke eye-opener. De meest vieze plekken in de keuken:
  • De groentelade in de koelkast
  • Messen en toebehoren van blenders/mixers
  • Blikopeners
  • Rubberen spatels
  • Tupperware bakjes
  • Messenblokken

Schoonhouden
Heb je rauw vlees, vis of gevogelte bereid? Zorg er dan voor dat alles wat je hiervoor gebruikt hebt meteen wordt afgewassen. Uiteraard met goed heet water! Gebruik ook nooit hetzelfde mes of dezelfde snijplank voor vis én vlees. Maak het altijd eerst schoon.Vergeet niet dat deksels, rubberen ringetjes, spatels, blikopeners etc ook allemaal goed schoon horen te zijn. Vervang ook regelmatig jouw hand- en theedoek én was ze op 60 graden; dat werkt bacteriën dodend.

Koelkast
Ook jouw koelkast moet regelmatig schoongemaakt worden. Ergens weten we dat zelf ook wel, maar eraan herinnert worden is alleen maar goed. Vooral de groentelade is belangrijk. Ik doe zelf altijd 1x per week een boel boodschappen. Dit betekent dat mijn koelkast dan al bijna leeg is. Een prima moment om de koelkast even te poetsen!

Keuken
Heeft je oude koelkast het begeven en ben je op zoek naar een nieuwe? Of het nu gaat om een nieuwe inbouw koelkast, een Amerikaanse koelkast of welk type koelkast dan ook, kies als het op hygiëne aankomt altijd voor een koelkast met een no frost systeem. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat de koelkast vrij van condens en ijs blijft = hygiënischer!

Bacteriën
Er zijn bepaalde risicogroepen; ouderen, zwangere vrouwen, kleine kinderen, zieke mensen. Als deze personen met de schadelijke bacteriën in jouw keuken in aanraking komen worden ze sneller ziek. Voor deze mensen heeft ziek zijn/worden ook grotere risico’s dan voor andere mensen.