Menu
Relaties

Wat te regelen als je uit elkaar gaat

Dat was het dan. Vanochtend werd je nog wakker in hetzelfde bed en nu gaan jullie uit elkaar. Als je dan samenwoont, zijn er heel wat praktische zaken die geregeld moeten worden. Naast natuurlijk bedenken of één van jullie in het huis blijft wonen of dat je op zoek gaat naar nieuwe woonruimte. Leuk? Niet bepaald. Maar het is belangrijk dat jullie allebei zonder problemen verder gaan met jullie levens.

Verdelen van bezittingen
Het verdelen van bezittingen zorgt bij veel break-ups voor moeilijkheden. Het kan zeker rustig, als het maar eerlijk en respectvol gaat. Ieder kan zijn eigen spullen gewoon houden, maar gezamenlijke bezittingen vragen om meer overleg. Wat wil jij graag hebben? Maak dit duidelijk. Houd er wel rekening mee dat als jij bijvoorbeeld de televisie wil, je jouw ex-partner ook wat moet gunnen. Alle gezamenlijke spullen verkopen en de opbrengst delen is ook een optie. Helaas is de waarde van gebruikte goederen minder hoog dan toen je ze kocht. Doe de verdeling niet haastig, maar ga er samen even voor zitten. Is dit echt onmogelijk? Zet dan alle bezittingen in een Excelbestand (eventueel met de waarde erachter) en type overal achter wat van wie is of wordt. Onderbouw daarna allebei via e-mail waarom je bepaalde gezamenlijke bezittingen graag wilt houden.

Verzekeringen
Misschien verandert je adres en waarschijnlijk wijzigt de waarde van je inboedel. Daarom moet je onder andere je inboedelverzekering nakijken. Hadden jullie samen een auto? Denk dan ook aan de autoverzekering. Het is altijd een goed idee om eens met een verzekeringsadviseur te praten. Wellicht kunnen andere premies ook omlaag.

Verdeel de gezamenlijke rekening
Veel samenwonende stellen hebben een gezamenlijke rekening. Handig voor boodschappen en afschrijvingen van vaste lasten, zoals water, elektra en internet. Minder fijn als je uit elkaar gaat, want geld verdelen is nooit leuk. Check de automatische betalingen en zet deze stop. Het saldo op de rekening verdeel je op basis van het bedrag dat jullie allebei elke maand hebben gestort. Stortte jij maandelijks meer, dan heb je ook recht op een hoger percentage. Wanneer de rekening leeg is, kan deze worden opgeheven. Vergeet dit niet, want ook voor het houden van een rekening betaal je.

Toeslagen aanvragen
Als je alleen gaat wonen, kan het zijn dat je toeslagen veranderen of dat je er ineens wel recht op hebt. Er wordt dan alleen nog naar jouw loon gekeken, dus wie weet krijg je een extra financieel steuntje in de rug.

Bij een scheiding of de ontbinding van een samenlevingscontract komt natuurlijk veel meer kijken. Overweeg een bemiddelaar en maak een checklist om alles overzichtelijk te houden.