Zijn jullie klaar voor een baby?

Zijn jullie klaar voor een baby?

Het maken van een baby is super leuk, maar het hebben van een baby is een grote bezigheid. Dat kleine schattige jongetje/ meisje is voor altijd van jou, en hij/ zij zal voor veel veranderingen zorgen, plus veel verantwoordelijkheid. Dus hoe kan je nou weten of je er klaar voor bent? Hieronder hebben we daarom 7 vragen die elk stel moet beantwoorden voordat jullie een baby in een buik stoppen.

 1. Hebben we er over nagedacht wat we met de baby gaan doen?
  Baby’s zijn geweldig, maar ze hebben plannen nodig. Veel. Praat met elkaar over wat jullie gaan doen qua de verzorging, welke hobby’s opgegeven moeten worden (je houdt geen vrije tijd meer over, en als je die eens overhoudt, wil je alleen maar slapen), waar gaat de kleine slapen, en wie doet welke klusjes?

 2. Weten we wat voor een soort ouders we willen zijn?
  Hield je ervan om strenge ouders te hebben die je in je succes hebben geduwd? Of ga je voor de “coole moeder” stijl van opvoeding? Praat met elkaar welke rol jullie allebei gaan hebben, en kom tot een overeenkomst.

 3. Hoe eindigen onze ruzies?
  Eindigen jullie ruzies met dichtgeslagen deuren, en veel geschreeuw? Of lossen jullie dingen makkelijk op, zonder veel gedoe er om heen? Je gaat af en toe gewoon ruzie hebben, maar je zult toch wel een koppel moeten worden die de ruzies makkelijk en stil kunnen oplossen, voordat je een kind binnen laat.

 4. Lachen we veel?
  Mooi. Want soms als je net een luier hebt verschoont en het is 03:00 in de ochtend en het eindeloze huilen jullie allebei wakker houdt, is lachen de enige manier om jullie er doorheen te slepen.

 1. Hoe staan we er financieel voor?
  Ieders nummer om je klaar te voelen voor een kind is anders, maar kijk samen naar jullie bankrekeningen. Een baby opvoeden kost meer geld dan je misschien denkt, en jullie moeten het er allebei over eens zijn dat jullie de baby kunnen onderhouden.

 1. Willen we allebei een baby?
  Dit is niet het soort ding waar één iemand het nu wilt en de ander denkt het hoeft nu nog niet. Jullie moeten er allebei 100% over eens zijn, dat jullie een baby willen.

 1. Zijn we oké met een drastische verandering in ons seksleven?
  Helaas, minder seks na een baby (tenminste voor een korte tijd) is een biologische behoefte. Dus wees er allebei van bewust en comfortabel met wat er komt, de knuffels en pasgeboren baby geur maakt alles weer goed.