Dit is waarom netwerken zo belangrijk is

Dit is waarom netwerken zo belangrijk is

Netwerken is veel meer dan ervoor zorgen dat zoveel mogelijk belangrijke personen je visitekaartjes in handen krijgen. Het gaat om de kwaliteit van de relaties die je creëert met bepaalde personen. In dit artikel deel ik met jullie waar het echt om gaat bij netwerken en waarom het zo belangrijk is voor je toekomst.

Pitch
Wanneer je op een plek bent waar je de gelegenheid krijgt om jezelf te laten zien, is het belangrijk dat je pitch professioneel en foutloos is. Je weet maar nooit waar en wanneer je een belangrijke werkgever van een bedrijf tegenkomt, waar je altijd al hebt willen werken. Daarnaast is het essentieel om er verzorgd uit te zien wanneer je een pitch geeft.

Kansen
Er liggen zoveel kansen weggelegd door simpelweg beter en meer te netwerken.
Er zijn 2 problemen op het gebied van netwerken en kansen.

1. Men erkent niet het voordeel van hun netwerk, zodra ze een kans hebben gekregen aan de hand van hun netwerk. Er wordt gedacht: “Natuurlijk heb ik deze kans gekregen, ik ben super goed!” Of ze denken gewoon dat ze geluk hebben gehad.

2. Slecht netwerken leidt tot weinig kansen en zo word je ook niet aantrekkelijk voor nieuwe goede kansen.
Relaties
Netwerken gaat niet over verkopen, het gaat over het bouwen van relaties. Goede relaties die je kunnen helpen in de toekomst. Daarnaast zijn er veel, heel veel bedrijven die niet online vacatures plaatsen of deze adverteren. Aan de hand van netwerken heb je ook eerder de kans om in aanmerking te komen voor een nieuwe baan. Als jij wordt voorgesteld aan een werkgever door iemand uit je netwerk, waar jij een goede band mee hebt opgebouwd, heb jij een veel sterkere positie dan dat jij reageert op een vacature als een ‘onbekende’.