Duurzame mode: het begint bij jezelf!

Duurzame mode: het begint bij jezelf!

Duurzame kleding is een hot item vandaag de dag. Na het instorten van de zoveelste kledingfabriek in Bangladesh vorig jaar, kwam de onethische manier van werken in de kledingindustrie weer ter sprake. Ook in ons land. Maar erover praten werkt niet; een duurzame, ethische kledingindustrie begint echt gewoon simpelweg bij jezelf. Als de vraag naar duurzame mode toeneemt, zal het aanbod ook toenemen. Als de vraag naar goedkope, onethische kleding daalt, gebeurt hetzelfde met het aanbod.

Word zelf duurzaam en neem je gezin hierin mee
Hoe je duurzame kledingindustrie ondersteunt? Door duurzame kleding te kopen natuurlijk! Duurzame kleding is over het algemeen ietsje duurder dan gewone kleding, maar dat heeft ook met oplages te maken. Wanneer de vraag naar duurzame kleding toeneemt, zal hetzelfde gebeuren met het aanbod. En op schaal duurzaam producten, betekent ook dat de productieprijs en verkoopprijs zal afnemen. Help de industrie een beetje en ga zelf duurzame kleding kopen! Hier vind je een overzicht van fair trade kledingmerken, zowel fysiek als online.

Spreek een duurzaamheidsquotum af met je gezin!
Zorg ook dat je gezin zich bewust is van de kledingindustrie zoals die helaas nog vaak is. Zorg dat ook zij het belang inzien van het kopen van fair trade, duurzame kleding. Uiteraard hoef je niet alles ineens duurzaam in te kopen, maar als je man al met wat boxers begint, en je kids zo nu en dan een duurzaam jasje of fair trade sneakers kopen, dan ben je al een heel eind… een betere kledingindustrie begint immers écht bij jezelf!