Menu
Familie / Kids

Hoe word ik een assertieve moeder?

Laten we eerlijk zijn, het kan lastig zijn om ‘nee’ te zeggen tegen je kind(eren). Het is geen geheim dat kinderen het ouders moeilijk kunnen maken om zo hun zin te krijgen. Hoe kan je dan als moeder op een juiste manier ‘nee’ tegen jouw kind(eren) zeggen? En hoe zorg je er dan dus voor dat je assertiever wordt?

Weet je nog toen je zoon of dochter aan het huilen was en met puppy ogen je aan keek en zei: ‘Alsjeblieft mama, mag ik nog 10 minuten langer TV kijken?’ Vervolgens werden die 10 minuten nog eens 10 minuten en uiteindelijk een uur. Uiteindelijk weet je dat je toch dat je het niet had mogen toelaten. Maar zoals ik al zei: het kan lastig zijn om ‘nee’ te zeggen tegen je kind(eren).

Waarom is grenzen stellen zo moeilijk?
De meeste ouders willen dat hun kinderen gelukkig zijn. En wanneer je kinderen gelukkig zijn dan ben jij 9 van de 10 keer ook gelukkig. Het tegenovergestelde is ook waar, het is moeilijk om je kinderen gekwetst te zien, omdat het je dan ook pijn doet. Voor veel ouders is het makkelijker om kinderen te geven waar ze om vragen om zo niet te hoeven te dealen met negatieve reacties. Daarnaast zal je je dan als ouder ook niet schuldig, boos of oncomfortabel voelen.
Eigenlijk focussen ouders zich zo op korte termijn doelen zoals het vermijden van ruzies, zorgen voor rust in het huis en dat iedereen zich er emotioneel er goed bij voelt. Als je jezelf hier in herkent, dan is het tijd om te focussen op het grote plaatje en duidelijk grenzen te stellen voor je kind(eren).
Er zijn ook ouders die moeite hebben met ‘nee’ omdat ze bang zijn voor de mening van hun familie en/of vrienden.

Hier is de waarheid: Er is niemand die jouw waarde en jouw kind zo goed kent als jij, dus probeer hieraan te denken de volgende keer wanneer je de druk voelt vanuit de omgeving.

Vraag jezelf altijd af: ‘Wat is het beste om nu te doen voor mijn kind?’ Soms is het antwoord om grenzen te stellen en je kind iets te leren over consequenties om kinderen zo een belangrijke les te leren over gedrag.

Hoe zeg je op de juiste manier ‘nee’ ?
Er zijn veel meer en betere manier om ‘nee’ te zeggen dan alleen maar een botte ‘nee’. Je kan bijvoorbeeld ‘nee’ zeggen door in feite ‘ja’ te zeggen. Stel dat je kind aan het springen is op jullie gloednieuwe bank en je wilt niet dat hij/zij dat doet. Wat je dan beter kan zeggen is: ‘ Heb je zin om te springen? Je mag springen hoeveel je wilt op het bed. Maar spring niet op de nieuwe bank.’ Op deze manier zeg je dus eigenlijk eerst ‘ja’ voordat je ‘nee’ zegt tegen je kind. Of: ‘ Je wilt echt een koekje, oké, ik leg het koekje hier neer en je mag het lekker opeten na het avondeten. Nu ga je wortels eten.’ Op dit moment erken je het feit dat je kind een koekje wilt en je vertelt hem dat het mag, maar dan later!
Op deze manier ‘nee’ zeggen is altijd beter dan een botte ‘nee’.

Hoe belangrijk is grenzen stellen?
Grenzen stellen is cruciaal voor de toekomst van je kind(eren). Kinderen die hun grenzen kennen voelen zich veilig. Kinderen die geen of nooit grenzen hebben gekend voelen zich niet veilig. Kinderen moeten weten dat er iemand is die hen kan stoppen en dat diegene er voor hen is om voor ze te zorgen. Dit geldt ook voor tieners, die hebben ook zeker grenzen nodig.

Waar een strijd is die heel moeilijk is, leidt het uiteindelijk naar een positief en goed resultaat, voor jou en jouw kind.