Optimaal studeren als moeder

Optimaal studeren als moeder

Alsof je het al niet druk genoeg hebt als moeder zijnde, moet je ook nog eens met je neus de boeken in. Geen zorgen! Het enige wat je hoeft te doen is ervoor zorgen dat je optimaal studeert. Maar hoe doe je dat dan? Deze 5 tips gaan je helpen om maximaal te kunnen studeren naast je drukke schema!

1. Koop een agenda en GEBRUIK het
Persoonlijk kan ik echt niet zonder een agenda, het is gewoon zo ongelooflijk handig! Zo kan je goed (vooruit) plannen, heb je een duidelijk overzicht en weetje zeker dat je geen examens vergeet, projecten, opdrachten, wanneer de betalingen zijn en ga zo maar. Je hebt al zoveel aan je hoofd, waarom zou je moeite doen om het allemaal te onthouden, schrijf het lekker in je agenda!

2. Plannen, plannen en plannen
Dan komen we op dit punt: plannen. Als student heb je eigenlijk geen keus en al helemaal niet als je ook nog eens moeder bent. Het is veel makkelijker om te leren voor je examens en het schrijven van verslagen wanneer je er een planning van maakt. Zo heb je een duidelijk overzicht en structuur. Daarnaast geef je je zelf tijd over een periode van 4 weken om te leren bijvoorbeeld, in plaats van 2 dagen van te voren. Vergeet niet om je zelf ook tijd te geven om op adem te komen, gewoon lekker tijd voor jezelf!

3. Tijd om alleen te zijn
Wanneer er op je planning staat dat je moet studeren, dan moet dat ook kunnen zonder dat je gestoord wordt door je kind(eren). Tijdens deze momenten kan de vader voor de kinderen zorgen of oma en opa. Je kan geen productieve dag hebben als je om de 5 minuten wordt onderbroken om eten te maken of de luier te verschonen. Als je niet de kans krijgt om alleen te zijn door de dag heen, creëer het!

Dat kun je doen door een uur eerder wakker te worden dan de kinderen en heerlijk rustig studeren met een kopje koffie. Of open de boeken zodra de kinderen ’s avonds in bed liggen. Als dat niet werkt, regel dan iemand die op je kind kan passen voor een paar uurtjes, terwijl jij studeert in een bibliotheek.

4. Sluit alle social media kanalen
Je zal vast niets spannends missen terwijl je een paar uurtjes aan het studeren bent. Dus sluit Facebook, Pinterest, Twitter, shopping pagina’s, alles wat je kan afleiden! Je zal verbaast zijn hoe eerder je klaar bent met een bepaalde opdracht, zonder tussendoor gebruik te maken van social media.

5. Wees trots op je prestaties
Het is niet zomaar iets, studeren terwijl je moeder bent. Het kan heel, heel zwaar zijn. Wees daarom trots op jezelf en op de prestaties die je tot nu toe hebt geleverd! Als je daarnaast ook nog eens een baan hebt, petje af voor jou super mama.

Geloof in jezelf, je kan het! Succes.