Huidklachten door cosmetica? Gewoon melden!

Huidklachten door cosmetica? Gewoon melden!

Veel consumenten weten niet dat ze huidklachten en andere overgevoeligheidsreacties na het gebruik van cosmetica kunnen melden op www.cosmeticaklachten.nl. Om het aantal en de oorzaak van deze klachten te monitoren heeft het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dit online meldpunt opgericht.

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel mensen huidklachten of overgevoeligheidsreacties krijgen na het gebruik van cosmetica. Omdat de klachten meestal vanzelf weer verdwijnen, is een bezoek aan een arts of dermatoloog niet altijd nodig. Het is dan ook onduidelijk hoeveel mensen last hebben van cosmetica gerelateerde klachten. Het is belangrijk dat alle klachten centraal via de website gemeld worden, ook de klachten die vanzelf weer verdwijnen. Met behulp van het vragenformulier wordt informatie ingewonnen over de klacht en het product, waardoor meer inzicht ontstaat in alle huidklachten die mogelijk door cosmetica veroorzaakt worden. Hierdoor kunnen deze mogelijk op termijn in aantal worden teruggedrongen.

Aard van de klacht
Cosmeticaproducten die op de huid worden aangebracht of op een andere manier in contact komen met de huid, kunnen soms klachten veroorzaken. Deze klachten variëren van milde huidirritatie tot een allergische reactie. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor bepaalde ingrediënten in cosmeticaproducten. Een gevoeligheid voor een ingrediënt kan ook na verloop van tijd worden ontwikkeld.

Cosmetica
Onder cosmetica vallen alle producten die gebruikt worden voor de persoonlijke verzorging. Een breed scala aan producten wordt tot cosmetica gerekend, zoals bad- en doucheproducten, deodorants, geuren, haarverzorging, huidverzorging, make-up, mondverzorging, scheerproducten, zeep en zonnebrandmiddelen.

Meld je klacht op Cosmeticaklachten.nl!