NCV, nanodeeltjes in cosmetica zijn veilig

NCV, nanodeeltjes in cosmetica zijn veilig

Nanodeeltjes zijn kleine deeltjes van tussen de 1 en 100 nm groot. Deze deeltjes hebben bijzondere eigenschappen en worden in cosmetica gebruikt om de werking van producten te verbeteren, of geheel nieuwe eigenschappen te creëren. Het veilig gebruik van nanodeeltjes is goed geregeld in de Europese wetgeving voor cosmetica. 

De milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft 15 cosmeticaproducten laten testen op de aanwezigheid van nanodeeltjes. Uit het onderzoek blijkt dat acht van de vijftien producten nanodeeltjes bevatten, en dat dit niet op het etiket staat vermeld.

Op basis van het onderzoek van Natuur & Milieu kunnen geen uitspraken gedaan worden over de veiligheid van producten. Sinds de eerste wetgeving voor cosmetica in Nederland is het verplicht om de veiligheid van producten zorgvuldig te onderzoeken en schriftelijk te onderbouwen. Alleen veilige producten mogen op de markt gebracht worden. Dit geldt ook als nanodeeltjes in producten worden gebruikt. Het veel gebruikte titaandioxide is uitvoerig op veiligheid getest.

Als in cosmetica nanodeeltjes worden gebruikt, is het vanaf juli 2013 wettelijk verplicht om dat in de ingrediëntendeclaratie te vermelden. Fabrikanten zijn nu reeds bezig om de etiketten van producten hierop aan te passen. Deze informatie is dan voor de consument beschikbaar, en die kan haar productkeuze hierop baseren.

Nano-UV-filters worden aan anti-zonnebrandmiddelen toegevoegd om de beschermende werking tegen de schadelijke UV-straling uit zonlicht te verbeteren. Een goede bescherming in de zon door anti-zonnebrandmiddelen kan het risico op huidkanker te verkleinen.