Menu
Algemeen

Jonge kinderen? Tips voor chronisch vermoeide mama’s

De vreugde die kinderen brengen is niet te evenaren. Maar vanaf de komst van je eerste kind verandert je leven ingrijpend. En niet elk aspect is geweldig. Veel ouders kampen namelijk met een chronisch tekort aan slaap. Gelukkig zijn er wel wat trucjes om de vermoeidheid dragelijker te maken. Al is niets beter dan 8 uur slaap… en een ontbijtje op bed!

Goed ontbijten
Een gezond ontbijt is precies wat je lichaam kan gebruiken na een gebroken nacht. Kies sowieso voor eiwitten en vetten om je lijf een goede start te geven. Een lekkere smoothie met yoghurt, verse vruchten met een gekookt eitje ernaast. Klinkt dat niet goed? Voeg eventueel wat spinazie toe aan de smoothie voor wat extra ijzer. Als je borstvoeding geeft heb je sneller een tekort aan ijzer en dat maakt je alleen maar meer vermoeid.

Suiker en snelle koolhydraten overslaan
Probeer suiker en snelle koolhydraten zoveel mogelijk te vermijden. Koolhydraten heb je nodig, maar kies voor volkoren producten. Snelle koolhydraten zitten bijvoorbeeld in witte pasta en wit brood, en hebben hetzelfde effect op je lijf als suiker. Het verwerken hiervan kost energie.

Voorkom slaaprijden
Het is levensgevaarlijk om extreem vermoeid de weg op te gaan. Je reactievermogen is verminderd en de kans dat je ogen dichtvallen is groot. En we weten allemaal wat er dan kan gebeuren. Ben je licht vermoeid en stap je in? Dan zijn er wel wat tips om ervoor te zorgen dat je niet gaat slaaprijden: zet bijvoorbeeld het raam open voor verfrissende lucht, zet de radio op een vrolijk station en draag een zonnebril zodat je niet met je ogen hoeft te knijpen.

Neem een powernap of rustmoment
Veel moeders doen een dutje wanneer hun kind slaapt. Dit gaat natuurlijk niet wanneer je op kantoor aan het werk bent. Probeer dan rust te vinden met bijvoorbeeld ontspannende muziek in je pauze. Als je geest ontspant en rust vindt, plukt je lichaam daar ook de vruchten van. Een powernap van maximaal een half uur doet ook wonderen.

Haal energie uit voedingsstoffen
Daar waar je suiker en snelle koolhydraten vermijdt, vind je energie in andere voedingsstoffen. Kies voeding met bijvoorbeeld vitamine B en vitamine C. Deze spelen een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie.

Humor houdt je wakker
Kijk een grappig filmpje op Youtube of trek de moppentrommel op kantoor open. Een flinke dosis lachen houd je wakker en scherp. Er komen namelijk heel wat stofjes vrij die goed zijn voor je lichaam, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Door een lach zie je er bovendien meteen nog mooier uit!