Menu
Geestelijke Gezondheid / Health

Kritiek van de liefde van jouw leven

Bevestiging graag! Even een blijk van voldoening. Een complimentje? Yes, please! Wij willen ons graag gewaardeerd voelen, ons zekerder voelen. Blijkbaar is dit een vrouwelijke eigenschap (Ja ja, de uitzonderingen daar gelaten!) Jaloerse vrouwen, de bevestigende blikken van mannen, een mooi beeld in de spiegel.. de weegschaal die eindelijk eens een mooi getal laat zien. Resultaat; Kritiek, daar kunnen we niet zo goed tegen!

Eigenlijk is het ook logisch. Niemand vindt het fijn om met haar fouten geconfronteerd te worden. Het is wel lekker makkelijk om je ogen ervoor te sluiten en te doen alsof het allemaal niet bestaat. Struisvogelstrategie; kop in’t zand; nothing’s happening! Doordat we zo min mogelijk aandacht besteden aan onze fouten, kunnen wij nog wel zeker voor de dag komen. Een state of mind waarin we onszelf accepteren en waarin we het nare gevoel van kritiek buiten houden. Goed is dit niet, het is ook een deel onzekerheid die blijkbaar veel in ons zit.

Vriendje
Wij hebben zo’n lief en leuk vriendje. Maar wat als meneer overal kritiek op heeft? Datgene, waar wij juist zo slecht tegen kunnen! Het maakt ons onzeker. Hoe gaan wij hier mee om? Lees maar verder.

Kleding
Je hebt een leuk setje gekocht, tenminste dat denk je. Vriendlief zegt niets en kijkt er niet eens naar om. Eeeuhm, mogen wij even goedkeuring? Een complimentje? ‘Wat zie je er leuk in dat jurkje’ of ‘wat zien je billen er goed uit in die broek’. IETS! Bedenk dan even, heb je dat setje gekocht om een complimentje te krijgen? Vind je het zelf écht zo’n leuk setje? Of heb je hem alleen gekocht omdat hij het leuk zou vinden? Leg jezelf eens onder het vergrootglas. Heb je dit voor jezelf gekocht? Dan is het prima. Zo niet, terug naar de winkel en inruilen die handel!

Terecht kritiek
Sja, dat doet pijn. Maar volgens mij horen we volwassen genoeg te zijn om met kritiek om te kunnen gaan. Ja, het zit in ons dat we onzeker zijn en op zoek zijn naar een blijk van voldoening; maar sorry dames! Time to grow up. Je hoeft je lieve vriendje echt niet altijd gelijk te geven, maar als hij een punt heeft dan kunnen we daar wel wat mee. Is zijn kritiek daadwerkelijk terecht? Dan valt het te bespreken. Je vriendje heeft er waarschijnlijk meer over te zeggen, hij kan jou waarschijnlijk ook helpen om dit minpuntje te verbeteren; en hierbij jouw zelfvertrouwen te verbeteren! Weet wel; alles gaat om eigenliefde. Zolang jij jezelf niet vertrouwt, niet van jezelf kunt houden, dan heeft luisteren en proberen om te gaan met kritiek van anderen ook echt geen zin. Jij bent niet perfect, maar je bent het zeker wel waard!

Andere vrouwen
Ook niet prettig, als hij een ander meisje bekijkt. Of hij laat merken aan jou wat hij zo mooi vindt aan een ander meisje. Pijn, zeker. Maar meneer is wel zo open en eerlijk om het toe te geven aan je. Daarnaast; hij is toch bij jou? Het is niet dat hij vreemdgaat. En mevrouw, alsof jij nooit naar andere mannen kijkt en misschien wel vergelijkt met je eigen vriendje! Praat er eens over. Wat valt jullie op aan anderen. En waarom vinden jullie elkaar nou zo aantrekkelijk? Het vergroot juist de saamhorigheid. Uiteindelijk draait het ook hier om eigenliefde. Als jij het jezelf niet waard vindt, dan is het logisch dat je hier onzeker van wordt. Maar is het de schuld van je vriendje dat jij zo onzeker bent? Nee, dat ligt bij jezelf en ook alleen jijzelf kunt dat veranderen. Go for it!

Alleen jij kunt jezelf veranderen, alleen jij kunt jezelf gelukkig maken. Omgeving, vrienden, familie en jouw lieve vriendje kunnen je alleen gelukkiger maken.