Menu
Wonen

Meer sfeer met de juiste verlichting

Mannen en vrouwen kijken op verschillende manieren naar verlichting. Voor een man moet verlichting vooral praktisch zijn: fel genoeg om bij te kunnen eten en lezen. Verder doet het er weinig toe welke lamp er precies hangt of staat, als hij het maar doet. Voor een vrouw ligt dat totaal anders. Natuurlijk moet verlichting wel handig zijn, maar bij een vrouw moet verlichting vooral sfeervol zijn. De lamp zelf moet passen binnen de inrichting en woonstijl, het licht mag niet te fel zijn en bij voorkeur moet het een warme, knusse sfeer oproepen. Maar hoe vind je nou het juiste compromis tussen deze beide voorkeuren? En is dat eigenlijk wel nodig?

Is er een compromis nodig?
De situatie die net beschreven is, is nogal een stereotype. Sfeer is voor mannen ook belangrijk, maar zij zijn zich daar niet direct van bewust. Mannen lijken er in de winkel weinig om te geven welke lamp je kiest, maar eenmaal thuis blijken ze vaak wel degelijk een bepaalde voorkeur voor iets te hebben. Ook mannen geven om sfeer, alleen zijn ze daar minder bewust mee bezig dan vrouwen. Kies je dus voor verlichting die sfeervol is, dan zijn vaak de beide partners er even blij mee. Er is wel een voorwaarde waaraan minimaal een paar lampen in huis aan moeten voldoen: er moet een goede leeslamp zijn, een felle lamp boven de tafel en felle verlichting in de badkamer. Verder kun je wat hem betreft je helemaal uitleven in het creëren van sfeer en gezelligheid.

Hoofdverlichting
Voor de man is vooral de hoofdverlichting van belang. Je kiest dus het beste voor verlichting die fel genoeg is, waardoor je bijvoorbeeld bij de maaltijd goed zicht hebt op wat je eet. Toch kun je dan nog steeds kiezen voor sfeervolle verlichting, door te kiezen voor gerichte verlichting. Hanglampen en plafondlampen zijn vrij specifiek af te stellen voor een bepaalde ruimte en kunnen heel sfeervol zijn en toch goede verlichting bieden. Denk er vooral aan: dit is praktische hoofdverlichting, dus moet er genoeg licht worden geproduceerd. Sfeer roep je vooral op door te kiezen voor het juiste armatuur en de juiste kap.

Sfeerverlichting
Zolang de praktische verlichting maar fel genoeg is, kun je kiezen voor sfeervolle bijverlichting. Denk aan wandlampen en vloerlampen, die speciaal ontworpen zijn om warmte en knusheid bij te dragen aan de woning. Je kunt ’s avonds dus rustig de hoofdverlichting uitzetten en de kleinere verlichting inschakelen, waardoor je in een heerlijke sfeer je wijntje kunt drinken. Wil je man nou toch heel graag zijn hobby kunnen uitvoeren in fel licht, dan kun je kiezen voor gerichte tafellampen. Die zijn gericht op een bepaald gebied op de tafel, waardoor ze niet direct invloed hebben op de rest van de ruimte. Zo kunnen beide wensen vervuld worden, zonder dat je last hebt van elkaar.

Conclusie
Het is in een woning belangrijk dat alle mensen die er leven tevreden zijn met het huis. Dit geldt ook zeker voor de verlichting, want er zijn genoeg echtelijke ruzies ontstaan over kleine dingen zoals verlichting. Dat is nu echter niet meer nodig: maak een scheiding tussen hoofdverlichting en sfeerverlichting en kies voor mooie, passende armaturen. Door de scheiding aan te brengen kun je je huis sfeervol en gezellig inrichten, zonder daarbij de praktische waarde van felle verlichting te verliezen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Lampenonline.com.