4 Sollicitatievragen voor de werkgever

4 Sollicitatievragen voor de werkgever

De meeste sollicitanten maken de fout om te denken dat een sollicitatiegesprek eenrichtingsweg is. Dat is het niet. Je moet niet alleen voorbereid zijn om de lastige vragen van de werkgever te kunnen beantwoorden, het is ook goed om zelf vragen te stellen aan de werkgever. Daarom ga jij bij je volgende sollicitatiegesprek deze 4 vragen stellen aan je werkgever, waardoor hij/zij helemaal weggeblazen wordt!

1. “Wat verwacht jij van mij te bereiken de eerste 6 tot 12 maanden?”
Met deze vraag heb je gelijk een beeld van wat de werkgever van je verwacht het eerste jaar en waarop je wordt beoordeeld. Je kan daarna vervolgvragen stellen als: Hoe zwaar zal deze taak zijn?

2. “ Heb je in deze fase enige twijfels over mijn geschiktheid voor deze functie en rol? ”
Dit is absoluut een schokkende vraag voor de werkgever. Hij/zij zal dan waarschijnlijk er over heen praten om zijn gedachten het liefst privé te houden. Maar er zijn werkgevers die rechtdoorzee zijn en dit graag met je willen delen. Als de werkgever twijfels heeft op een bepaald punt dan is dit de kans om er over te praten en jezelf te laten zien. En anders weet je dat je je best hebt gedaan.

3.“Wat zijn de top 3 karaktereigenschappen van de superster in dit bedrijf?”
Dit is een hele slimme vraag om te stellen. Door te vragen wat de kwaliteiten zijn van de persoon die het beste presteert in het bedrijf, weet jij hoe hoog jij je eigen doelen moet zetten. Daarnaast weet je ook welke kwaliteiten de werkgever belangrijk vindt.

4. “Welke mogelijkheden zijn er voor mij op het gebied van training en ontwikkeling?”
Onthoud dat het niet alleen maar gaat om je te pletten werken voor het bedrijf. Zij horen ook te investeren in jou en in jouw ontwikkeling als individu. Je wilt groeien en beter worden in bepaalde vaardigheden voor en met dit bedrijf. Als je op deze vraag een ontevreden antwoord krijgt, dan zou je bij jezelf moeten nagaan of hier dan wel wilt werken.