Menu
Studeren / Werk / Werk & Studie

Hoe kun je studeren combineren met je werk?

Genoeg tijd in de week vinden om te studeren naast je werk is lastig. Als je daarnaast ook nog eens het huishouden moet doen of zorgen voor kinderen, lijkt het bijna wel onmogelijk. Bij zulke momenten wens je dat je meer uren in de dag hebt. We kunnen de tijd helaas niet vertragen, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om zo alles uit je studietijd te halen.

Maak aantekeningen
Aantekeningen maken tijdens colleges zijn erg belangrijk. Toch zijn er veel studenten die dit niet doen of niet op de juiste manier doen. Vermijd om elk woord op te schrijven, omdat je zo dan eigenlijk heel veel mist van de college zelf en de belangrijke punten.
Schrijf alleen de belangrijkste punten en zinnen op waar de les over gaat. Het is de bedoeling dat wanneer je thuis je aantekeningen doorleest, je geheugen weer goed wordt opgefrist.

Leesvaardigheden
Soms weet je niet waar je moet beginnen bij het lezen van een tekst of een boek, omdat het gewoon saai is of je te moe bent om veel te lezen. Om je hiermee te helpen, maak een prioriteitenlijst van wat je precies moet leren. Overhoor je zelf na elke hoofdstuk om zo actief te blijven tijdens het leren. Gebruik altijd een marker!
Deze zijn super handig en zo kun je snel de belangrijkste punten terug vinden.
Schrijf zelf ook korte samenvattingen van elk hoofdstuk. Zo onthoud je de stof sneller en makkelijker. Om te leren voor een examen/tentamen kun je het beste leren van je eigen samenvatting, omdat je het in je eigen woorden hebt geschreven.

Snel lezen
Er zijn simpele manieren om je leessnelheid te verbeteren. Veel mensen, zonder dat ze het zelf weten, bewegen hun lippen en lezen hardop. Dit vertraagt juist de snelheid van het lezen, omdat je niet zo snel kan spreken als dat je kan lezen.
Voordat je begint met het lezen van een tekst, is het beter dat je van te voren weet wat je graag wilt weten of waar je naar opzoek bent. Op deze manier kun je in feite de tekst snel ‘scannen’. Dit is veel handiger om te doen dan alles te gaan lezen.

Afleiding
Tijdens het studeren zal je vaak gebruik moeten maken van internet, bepaalde specifieke programma’s of e-mail. De verleiding is dan groot om afgeleid te raken, voor je het weet ben je aan het online winkelen of zit je op Facebook. Probeer op dit punt streng voor jezelf te zijn. Open alleen tabbladen die je nodig hebt voor het studeren. Leg je telefoon weg of zet hem uit. Dit geldt het zelfde voor je televisie, radio en anderen dingen in je buurt die je kunnen afleiden.
Daarnaast is het ook heel belangrijk om alles bij je te hebben wat je ook nodig hebt tijdens het studeren, als je eenmaal zit, kun je het beste blijven zitten.

Tip: Probeer om elke dag op het zelfde tijdstip te leren of huiswerk te maken.