Menu
Kids

De voordelen van babymassage

Met babymassage kun je op een unieke manier via aanrakingen in verbinding komen met je kindje. Babymassage is daarnaast heerlijk ontspannend voor je kindje en voor jezelf. Het kan ook krampjes bij je baby verminderen. Ben je benieuwd welke voordelen babymassage nog meer heeft? Lees dan snel verder.

Wat is babymassage?

Oorspronkelijk is babymassage afkomstig uit India. Hier wordt het Shantala genoemd. Baby’s worden hier dagelijks door hun moeders gemasseerd. Het maakt onderdeel uit van de dagelijkse massage. Het is een moment dat bestaat uit ritmische massage waarin je aandachtig en liefdevol met je baby bezig bent. Babymassage heeft veel voordelen voor je baby. Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om te doen. 

De band tussen jou en je baby versterken

Het masseren van je baby is een fijn, warm en liefdevol moment. Babymassage versterkt de band tussen hun mama of papa. Wanneer het hechten niet makkelijk gaat of je niet zo lekker in je vel zit is babymassage een fijne manier om beter contact met je kindje te krijgen. Door liefdevolle aanrakingen komt er bij zowel jou als je baby oxytocine vrij, het liefdes- of knuffelhormoon. Dat zorgt voor jullie beiden voor een warm en ontspannen gevoel. 

Je baby beter leren begrijpen

Door babymassage kun je leren je baby beter te begrijpen. Doordat je een bepaalde handeling uitvoert, reageert je baby. Hij maakt bijvoorbeeld een geluidje, of zijn gezicht laat zien dat hij ontspannen is. Als hij iets fijn of minder fijn vindt laat hij dat merken. Zo leer je beter te communiceren met je baby. Hierdoor ga je je kindje nog beter begrijpen en je leert wat hij of zij nodig heeft.

Rust brengen bij een kindje dat veel huilt

Heb je een baby die veel huilt? Dat geeft niet alleen veel stress bij de baby, maar ook bij jou als mama. Je kunt er flink van in de stress schieten. Babymassage kan dan verlichting brengen. Tijdens de massage ontspant je kindje door de liefdevolle aandacht en aanrakingen die hij ontvangt. Zo leer je hoe je als moeder rust kunt overbrengen aan je kindje. Zo ontstaat er een positieve verbinding.

Buikkrampjes voorkomen

Met de juiste technieken kun je vastzittende lucht in de darmpjes van je baby losmaken. Masseer je baby niet op het moment dat hij buikkrampjes heeft, dan is het buikje heel gevoelig en zal massage hem een vervelend gevoel geven. Kies liever een rustig moment uit wanneer hij geen last heeft van krampjes.

Buikligging oefenen

Veel baby’s vinden het niet fijn om op hun buik te liggen. Toch is op hun buik liggen als ze wakker zijn wel belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Tijdens een babymassage ligt je kindje ook op zijn buik. Zo leert hij zachtjes en op een ontspannen manier wennen aan het gevoel. 

Hoe gaat een babymassage in zijn werk?

Je baby ligt in zijn blootje op een handdoek of laken op het verschoonkussen. Zorg ervoor dat de kamer warm genoeg is, zo ongeveer 24 graden. Zorg dat de omgeving rustig is. Doe je sieraden af, zorg ervoor dat je nagels kort genoeg zijn zodat je je baby niet onbedoeld kunt krabben. Kies een tijdstip waarop je baby rustig maar alert is. Bijvoorbeeld een uur na de voeding en het verschonen. Je kunt er  ook voor kiezen je baby te masseren als hij een beetje moe is, vlak voor het slapen gaan. Zo valt hij makkelijk en ontspannen in slaap. Masseer de eerste keer alleen de beentjes. Zo raakt je baby gewend aan het gevoel. Houd hierna een vaste volgorde aan. Begin bijvoorbeeld bij zijn voetjes, dan zijn buikje, de armpjes, handjes, beentjes, rug en zijn gezichtje. Baby’s houden van structuur, zo weten ze wat er komt. Wil je echt alle ins-en-outs van het masseren leren? Dan kun je ook eens denken aan een cursus babymassage bij de Baby spa Rotterdam.

Wanneer kun je starten met babymassage?

Als je baby vier weken oud is kun je met babymassage beginnen. In principe kun je je baby net zo lang masseren als je wilt. Hoe ouder je baby wordt, hoe beweeglijker hij wordt, het masseren zal dan moeilijker gaan. Wil je kindje niet meer rustig liggen? Concentreer je dan alleen nog op de handjes en voetjes. 

Hoe lang duurt een babymassage?

Een babymassage duurt ongeveer twintig  minuten. Dat is een richtlijn. Heeft jouw baby er na tien minuten genoeg van, dan stop je natuurlijk. Je hoeft niet altijd een hele massage te geven, je kunt je ook beperken tot alleen de voetjes of handjes, of het buikje. Net wat jouw baby het prettigst vindt.