Handige compactcamera’s om mee te nemen

Handige compactcamera’s om mee te nemen

Handige compactcamera’s om mee te nemen
De compact camera is het type digitale camera die het meest wordt gekocht. De reden hiervan is divers. Door de omvang van de camera kan je het gemakkelijk meenemen. Ook stellen ze zich automatisch scherp op het onderwerp. Hierdoor lukt het iedereen al snel om een mooie foto te maken. Ze worden dan ook wel point-and-shootcamera’s genoemd. Een ander kenmerk is dat de compact camera een vaste lens heeft. Hiermee onderscheiden ze zich van de duurdere camera’s met verwisselbare lenzen. Het beeld bepaal je door een ingebouwde LCD scherm, die ook dienst doet om eerder gemaakte foto’s te laten zien, of de instellingen te veranderen. De meeste camera’s hebben een ingebouwde flitser en zijn vaak ook voorzien van een zoomfunctie. 

Kwaliteit en opties
Als je op zoek bent naar een compact camera dan zal je merken dat er tussen de verschillende camera’s de nodige prijsverschillen zijn. De kwaliteit van de lens heeft invloed op de prijs van het toestel. Een belangrijk onderdeel is het lichtgevoelige element, wat wordt aangegeven als CCD of CMOS. Hoe meer lichtgevoelig, hoe scherper de foto zal zijn. Duurdere toestellen maken tegenwoordig ook gebruik van een zogenaamde amoled scherm, die we kennen als het scherm van de betere mobiele telefoons. Tenslotte, maar niet allesbepalend, is de maximale hoeveelheid megapixels die het toestel zal gebruiken. 

Merken
Kijk je naar de bekende merken dan is de Panasonic Lumix, die vanaf €325 te koop is, een populaire keuze. Dat is ook het geval voor de iets duurdere Sony Cybershot, de Fujifilm Finepix en de Nikon Coolpix. Deze camera’s voldoen uitstekend voor eenieder die gewoon af en toe mooie foto’s wil maken. Er zijn ook zogenaamde high-end compactcamera’s te koop die beginnen met een prijs vanaf €1000,-. Vooral het merk Leica is hier een grote speler. Deze camera’s zijn bedoeld voor de serieuze amateurfotograaf en beschikken over de mogelijkheid om een externe flitser aan te sluiten, en de foto’s kunnen behalve in het standaard JPEG formaat ook in het professionele RAW formaat worden opgeslagen. Het voordeel hiervan is dat dit formaat zonder kwaliteitsverlies op een later tijdstip kan worden verwerkt.