Menu
Wonen

Een hippe baby- of kinderkamer schilderen

Met opgroeiende kinderen ontkom je er niet aan een aantal keer de kinderkamer te veranderen. Eerst vooral omdat je eigen smaak verandert, maar ook omdat je kind op latere leeftijd ook zelf wensen heeft. Een van de dingen die je kunt doen als je wil gaan klussen in de baby- of kinderkamer, is het schilderen van de muren. Het kost dan wel wat tijd en moeite, maar het eindresultaat mag er dan ook wezen.

Klussen begin altijd met een goede voorbereiding
Voordat je kunt beginnen met verven moet je natuurlijk wel eerst het nodige voorbereiden. Kan de ondergrond zo beschilderd worden, of moet eerst behang verwijderd worden? Is er sprake van natte muren, te herkennen aan donkere plekken? Je kunt vochtplekken behandelen op meerdere manieren, bijvoorbeeld door de muur te injecteren met een speciale vochtwerende gel. Dit zorgt niet alleen voor een ongezond leefklimaat maar kost ook nog een honderden euro’s extra per jaar aan stookkosten. Een goede voorbereiding bij het schilderen van de muren geeft het mooiste resultaat.

Bij de voorbereiding hoort natuurlijk ook een keuze maken tussen alle verschillende soorten muurverf. Op de kinder- of babykamer is een afwasbare muur een groot voordeel, waardoor acryllatex en vinyllatex veel gekozen worden hiervoor. Zodra je kindje wat ouder wordt, is roze of paarse glitterverf erg leuk voor een meisje en stoer legergroen voor een jongen. Bij veel kinderen is daarnaast schoolbordverf erg populair, waarop met krijt getekend kan worden. Met onderstaande vijf voorbeelden van stijlen die je kunt creëren door te spelen met kleuren en verftechnieken maak je echt een unieke baby- of kinderkamer.

Moderne lambrisering: tweekleurige muren
Met een lambrisering oogt een ruimte optisch groter. De moderne variant van lambrisering is het schilderen van de muren in twee verschillende kleuren. De twee kleuren kunnen zowel in dezelfde kleurenrange liggen als contrasteren. In hetzelfde kleurenbereik liggen bijvoorbeeld de pasteltinten lichtgrijs, zachtroze, hemelsblauw of mintgroen. Wil je wat meer contrast dan kun je de onderste baan in een contrastkleur zoals traditioneel roze of blauw (of iedere andere kleur) schilderen en de bovenste helft van de muren wit, of andersom.

Laat een accentmuur eruit knallen
Felle kleuren spreken kinderen erg aan. Wil je zoon of dochter dus een knalkleur op de muur maar wil je het niet te druk maken? Schilder dan slechts een wand in een afwijkende kleur, en laat deze terugkomen in de meubels of accessoires. Dit geeft de slaapkamer van je kind een veel levendigere uitstraling. Een accentmuur trekt wel de aandacht en kan daardoor de vorm van de ruimte optisch veranderen. Kijk dus goed welke muur je als accentmuur neemt. Op onderstaande foto zijn de kleuren omgedraaid. Hier vormt de witte muur eigenlijk de accentmuur.

Verftechnieken: werken met sjablonen
Vind je een egaal gekleurde wand wat saai? Dan is een vrolijk patroon of leuke tekst voor de kinder- of babykamer waarschijnlijk een uitkomst. Schattige bloemetjes of een strakke ruitvorm? Wat is het lievelingsdier van je kind? Al deze vormen kun je met sjablonen eenvoudig op de muur schilderen.
Er zijn sjablonen met patronen of met tekst, en je kunt zelfs eigen sjablonen ontwerpen.

In elkaar overgaande contrastkleuren
Hierboven hadden we het al over contrastkleuren. In plaats van dat deze strak gescheiden van elkaar zijn, kun je ze echter ook in elkaar over laten lopen. Door de overgang van de ene naar de andere kleur geleidelijk aan laten gebeuren houdt je het rustig, maar wat sprekender wordt het wanneer de overgang op een wat nonchalantere manier verloopt.

Romantische uitstraling: wolkeneffect
Verven met een roller of kwast geeft een strakke, moderne uitstraling. Een meer romantische, zachtere sfeer krijg je door de verf op de muur aan te brengen met een spons, dit creëert het idee van diepte. Als je de verf met een spons op de muur dept krijg je een gewolkt patroon met een zuidelijke mediterrane uitstraling. Door met een enkele kleur te werken houdt je het kalm, extra diepte krijg je door er nog een iets donkerdere tweede kleur overheen aan te brengen.

Bij een nieuwe woning hebben de meeste mensen gelukkig de tijd eerst te klussen voordat ze erin trekken. Heb je geen ruim overlappende tijd bij de verhuizing, maak dan een lijst met prioriteiten die echt moeten gebeuren voordat je definitief in het nieuwe huis gaat wonen. Schilderen is een van deze prioriteiten, omdat je dan nog alle ruimte hebt en niet het gevaar bestaat dat alles onder de verf komt te zitten.