Menu
Studeren / Werk & Studie

Parttime studeren steeds populairder

Parttime studeren wordt een steeds bekender fenomeen onder vrouwen. MBO-trajecten, cursussen, HBO-opleidingen en zelfs enige WO-opleidingen worden parttime steeds populairder. Veel vrouwen zijn het huishouden zat en willen op zoek naar een eigen baan in een sector die ze zelf interessant vinden.

Wie?
Met name de LOI, NTI en NCOI spelen hier op in en bieden bij elkaar bijna 3.000 opleidingen en cursussen aan. Maar niet alleen deze bedrijven hebben het gat in de markt ontdekt, ook ‘gewone’ (hoge)scholen hebben het licht gezien en bieden parttime opleidingen aan voor alle leeftijden en niveaus.

Studerende mama
Studerende moeders zijn dan ook geen uitzondering meer op veel hogescholen. Fulltime studenten hebben lessen samen met de parttime studenten en de lessen kunnen duren tot zo’n 10 uur ’s avonds. Ook kun je kiezen voor een BBL-opleiding, ofwel Beroeps Begeleidende Leerweg. Je studeert hiermee parttime, maar bent de rest van de week aan het werk bij de baan van je dromen.

Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat studerende ouders niet slechter presteren in de opvoeding van het kind. Door het goede studievoorbeeld te geven kan dit juist goed uitpakken en is het dus ook helemaal geen slecht idee. Veel vrouwen voelen zich hier door aangesproken en pakken hun studie weer op.

De populairste studies onder deze parttimers liggen binnen de zorg: verpleegkunde, SPH en MWD zijn erg in trek. Maar ook bedrijfskunde begint zijn intrede te doen binnen de parttime studiewereld.