Menu
Vrije tijd / Werk

Kinderen en een eigen bedrijf: hoe combineer je dit?

Droom jij van een eigen bedrijf of werk je al als ondernemer en wil je graag kinderen? Het is niet altijd gemakkelijk om een gezin te combineren met een drukke baan. Het voordeel van werken als ondernemer is dat je vaak je eigen tijd in kunt delen en zo meer tijd vrij hebt voor de kinderen. Als nadeel staat daar weer tegenover dat ondernemers vaak lange dagen maken en het moeilijk vinden om echt vrij te nemen. Ook ga je waarschijnlijk werken vanuit huis, waar vele afleidingen zijn. Hoe combineer je het hebben van een eigen bedrijf met ouderschap?

De optie is er altijd

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je de stap naar ondernemerschap altijd kunt maken. Sommige vrouwen voelen zich gevangen in het ouderschap en willen wel voor zichzelf beginnen maar denken dat dit bij voorbaat niet mogelijk is met kinderen. Deze belemmerende gedachten gaan je niet verder helpen als je een droom hebt. Het is altijd mogelijk om te starten met ondernemen. Maak een goed plan en denk na over hoe je dit kunt inrichten met kinderen. Ga je er direct op of bouw je eerst een buffer op zodat je over een paar jaar kunt beginnen? Start je klein met een dag per week ondernemen naast je baan in loondienst of duik je er direct vol in? Hoeveel geld heb je nodig en hoe ga je dit bij elkaar krijgen? Maak een plan, zet een stip op de horizon en ga ervoor.

Zoek je passie

Zoek je passie

Jouw eigen bedrijf wordt echt een succes als je hier met plezier en passie aan bouwt. Steeds meer vrouwen kiezen ervoor om te gaan ondernemen. Ben jij bijvoorbeeld gek op het shoppen van kleding voor je kleintje en krijg je altijd complimenten vanuit je omgeving over de outfits die je samenstelt? Dan is het misschien een goed idee om zelf een webshop op te zetten met leuke kinderkleding. Het voordeel van een eigen bedrijf is dat jij jouw tijd goed in kunt delen, waardoor je flexibeler bent dan wanneer je een baan buitenshuis hebt. Dit is een gigantisch voordeel met kleine kinderen thuis. Daarnaast geeft het echt een kick als je een zaak vanaf de grond opbouwt. 

Werk aan je strategie

Om erachter te komen of je jouw gezinsleven kunt combineren met het idee dat je in je hoofd hebt is het verstandig om eerst jouw strategie uit te werken. Welke diensten of producten wil je aan gaan bieden? Aan welke doelgroep? Hoe ga je dit aan de man brengen? Hoeveel tijd gaat erin zitten? Ga je dit alleen doen of heb je hier hulp bij nodig? Hoe meer je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt gaan doen en hoe je dit vorm gaat geven, hoe realistischer de schatting is met betrekking tot de tijd, energie en het geld dat in je plan gaat zitten. Ook zijn er vrouwen die het andersom aanpakken en weten dat ze graag voor zichzelf willen werken omdat er dan meer tijd is voor de kinderen. Deze vrouwen kiezen voor een makkelijk te combineren bedrijf, zoals bijvoorbeeld een blog over het gezinsleven of het verkopen van je eigen kunst via platformen als Etsy

Balans vinden

Naast werk en het gezinsleven is het belangrijk om genoeg tijd te hebben voor je partner en voor jezelf. Of je nu ’s avonds aanschuift bij een live casino online voor een potje roulette of het bad vol laat lopen en jezelf een glaasje wijn inschenkt, met de juiste balans hou jij alle ballen hoog.