Menu
Werk / Werk & Studie

Tips voor thuiswerkers: een efficiënte dag

Je staat geen uren per week meer in de file, werkt in een comfortabele omgeving en hebt een betere balans tussen werk en privé. Dit zijn een paar van de voordelen van thuiswerken. Thuiswerken is een opkomende trend en steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de optie om ook vanuit huis te werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je thuiswerkdag een productieve dag is en je efficiënt werkt? Lees snel verder voor de tips.

Hou je aan een werkschema
Maak net zoals op kantoor een vroege start en maak, na een goed ontbijt, een lijstje met dingen die je die dag wil doen. Hierdoor heb je doelstellingen voor jezelf bepaald en werk je gerichter en met meer focus. Neem net zoals op kantoor op gezette tijden even pauze en gun jezelf om even te ontspannen. Zo kom je even tot rust en werk je effectiever.

Zorg voor een goede werkplek
Hoewel de bank erg comfortabel zit, is dit geen goede plek om te werken. Zorg voor een goede stoel en een tafel of bureau op de juiste hoogte waar je goed aan kan werken. Zit je aan de keukentafel? Zorg er dan van tevoren voor dat alles goed is opgeruimd. In een nette omgeving raak je minder snel afgeleid en stoor je je minder aan los liggende dingen. Ook zijn rustige kleuren bevorderlijk voor de efficiëntie van je dag. Als je vaak thuiswerkt, is het aan te raden om de muren van je werkplek in een rustige kleur te schilderen, zoals grijs, wit of beige. Ben je benieuwd wat een schilder kost? Bij HomeDeal zie je in een prijsgids snel een overzicht van de gemiddelde prijzen en vraag je makkelijk offertes aan.

Maak afspraken met je huisgenoten
Of het nou kinderen zijn of volwassen huisgenoten, als je thuiswerkt wil je niet worden afgeleid. Communiceer daarom van tevoren goed dat je thuiswerkt en niet gestoord wil worden. Natuurlijk kan je af en toe best een praatje maken, maar probeer dit te beperken. Zo werk je langer en productiever.

Verander van werkplek
Zit je vast in je werk en komen de muren thuis op je af?  Thuiswerken kan nog wel eens eenzaam zijn, omdat je vaak de hele dag alleen zit te werken. Op kantoor heb je genoeg collega’s die even een praatje komen maken of met wie je een meeting hebt. Daarom is het slim om af en toe eens te veranderen van werkplek en bijvoorbeeld te gaan werken in een koffietentje waar meer thuiswerkers zitten. Zo kom je onder de mensen is de kat niet je enige gesprekspartner overdag.

Motiveer jezelf om door te werken
Hoe verleidelijk het ook is om tussendoor even naar de supermarkt te gaan of eindelijk die kast op te ruimen, dit is natuurlijk niet de bedoeling van thuiswerken en het haalt je alleen maar uit je workflow. Dwing jezelf dus om door te werken binnen de kantoortijden en zoveel mogelijk werk af te krijgen. Natuurlijk kan je je pauze best gebruiken om een wasje in de machine te gooien of de afwasmachine uit te ruimen, maar probeer het tot kleine dingen te beperken.

Met deze tips zorg je ervoor dat je thuiswerkdag efficiënt en productief is. Zo krijg je meer werk gedaan en heb je aan het einde van de dag een goed gevoel en een tevreden baas.