Menu
Werk / Werk & Studie

Thuis werken; de tips

Thuis werken, geen baas die over jouw schouder mee kijkt. Geen zeurende collega’s. Je hoeft je eigenlijk niet eens uit je pyjama te hijsen. Maar, hoe zorg je ervoor dat thuiswerken goed blijft gaan?

Huisgenoten
Heb je huisgenoten? Leg ze dan uit dat je thuiswerkt. Wat zij zien, is iemand die veel thuis is; dus meer tijd heeft om het huis schoon te houden. Uhm, nee. Jij bent dan wel thuis, maar je bent aan het werk. Het is belangrijk dat jouw huisgenoten dat weten. Dit geldt ook voor huisgenoten in de vorm van ouders, broers/zussen, lieftallige vriend of kids. Door duidelijk te maken dat je thuis hard aan het werk bent, zorg je ervoor dat de verantwoordelijkheden in huis netjes verdeeld blijven. Daarnaast zul je minder vaak gestoord worden tijdens het werken.

Kantoor
Zorg voor een plek in huis waar je werkt. Een plek waar je zo min mogelijk afleiding hebt en waar je het beste kunt doorwerken. Of je hier nu een aparte kamer voor inricht, jouw slaapkamer of woonkamer er voor gebruikt maakt niet uit. Zolang je maar een eigen plek hebt. En nee, dit hoeft echt niet als ‘kantoor’ ingericht te worden. Make it your own. Zolang die plek maar zo is ingericht dat jij je prettig voelt en lekker werkt. Want, als je plezier in je werk hebt houd je het langer vol.

Beweging
Beweging is belangrijk, dat heb ik al vaker gezegd. Vooral voor mensen met een kantoorbaan. Acht uur lang achter elkaar achter een computer zitten is slecht voor jouw lichaam. Zorg ervoor dat je genoeg kunt bewegen. Neem af en toe even een pauze, doe wat fitness oefeningen, ren een rondje door of om huis.

Plannen
Zorg voor een planner. Je hebt namelijk een takenpakket, die wel af moet. Aangezien je nu geen zeurende collega’s of baas om je heen hebt, zul je het zelf moeten doen. Je bent nu zelf verantwoordelijk. Zorg voor een planning/planner die bij jou past zodat jij je er goed aan kunt houden.

Pauze
Zoals ik over beweging al had gezegd; neem pauze! Je wordt nu niet op pauze ‘gestuurd’, je hebt geen vaste tijd om pauze te houden. Je kunt het nu zelf beslissen. Ga even een broodje halen bij de bakker in de buurt, ga even de hond uitlaten, of kijk even een serie. Alhoewel, één aflevering kijken is meestal niet genoeg en een pauze van een halve dag lang is nou ook weer niet de bedoeling.. In ieder geval, zorg ervoor dat je na jouw pauze weer fris en energiek bent om weer hard aan de slag te gaan.

Omgeving
Altijd in dezelfde omgeving werken kan wel eens vervelend worden. Probeer eens een andere omgeving. Probeer de starbucks in de buurt, of een ander cafeetje. Zolang het er maar rustig genoeg is om lekker door te werken. Uiteraard kun je ook thuis eens van kamer veranderen. De ene dag in de ene kamer, de andere dag in de andere kamer werken. Zo heb je niet dag in dag uit hetzelfde.