Waarom je vagina pijn kan doen

Waarom je vagina pijn kan doen

Er is de vorm van pijn daar beneden die van overijverige seks af leidt, maar er zijn ook andere vormen die een wat serieuzer zijn. We hebben daarom de vijf meest voorkomende oorzaken van vaginale pijn op een rijtje voor je gezet.

Herpes
Niemand wil geloven dat ze een SOA hebben opgelopen. Maar 1 op de 6 mensen zal dit waarschijnlijk krijgen. Als je een bult op je billen aantreft die ongelooflijk veel pijn zoet, is het waarschijnlijk herpes. Zichtbare blaren en intense pijn horen bij de SOA. Dus als je een bult of blaar daar beneden hebt die er niet hoort, neem dan contact op met je dokter. Hoewel er geen oplossing voor gevonden is, is er wel medicatie de de pijn en hoeveelheid verminderd.

Schimmelinfecties
Hoewel dit meestal geen pijn veroorzaakt, kan je vagina wel droog en jeukend worden, wat dan weer tot pijn kan leiden. De kans om dit te krijgen is groot, namelijk drie op de vier, je kunt er dus bijna zeker van zijn dat je een schimmelinfectie zult meemaken. Terwijl u een schimmelinfectie kunt behandelen met zelfzorg medicijnen, is het toch beter om advies van een arts te zoeken als dit de eerste keer is dat u hiermee omgaat.

Vaginale droogheid
U denkt misschien dat dit alleen maar voorkomt voor vrouwen die de menopauze gehad hebben, maar dan heb je het mis. Dankzij lage oestrogeen anticonceptiepillen, ervaren veel jonge vrouwen ook vaginale droogheid, wat er dus voor kan zorgen dat seks ongemakkelijk en zelfs pijnlijk wordt. Dus als je pil een laag oestrogeengehalte bevat, zal het vocht van je vagina ook laag zijn. Als je het gevoel krijgt dat je vagina te droog is/ wordt kun je beter contact opnemen met je dokter, die kan je dan oestrogeenpillen voorschrijven.

Zijn penis
Terwijl je snel genoeg jezelf “de schuld geeft”, denk eerst aan deze vraag, Is het echt pijn in je vagina die je voelt, of is het pijn tijdens de seks? Het kan moeilijk zijn om dit te onderscheiden. Maar als je hier last van hebt wissel dan van positie het kan namelijk zijn dat zijn penis te diep in je zit, wat dus niet lekker aanvoelt. Maar als je zeker weet dat dat het niet is, lees dan verder.

Endometriose of Pelvic Inflammatory Disease
Als je pijn tijdens seks en je menstruatie voelt, kunnen je symptomen wijzen naar een endometriose (wanneer het weefsel dat je baarmoeder verbind op andere plekken groeit) of bekken ontstekingsziekte (een infectie van de vrouwelijke voortplantingsorganen). Voor beide gevallen, zal je de pijn in je vagina voelen, maar bij het onderzoek zul je merken dat de pijn bij je eierstokken zal voelen. Een ander symptoom van deze ontstekingen? Veel bloeden als je periode er is. Na een bekken-examen en echografie kan er bepaald worden of je echt één van deze infecties hebt. En zal je dokter je de medicatie voorschrijven.