Kerstborrel: Do’s en don’ts

Kerstborrel: Do’s en don’ts

Iedereen kent het wel: aan het eind van het jaar zie je uit naar de feestdagen. Gezellig een paar dagen thuis met manlief, kids en vrienden. Maar voordat die dagen daar zijn, is er eerst nog de kerstborrel. Wat is hier de etiquette, hoe ga je om met je collega’s en wat doe je aan?

Feestelijk, maar stijlvol
Je leest het goed: Stijlvol. Dit betekent geen te laag uitgesneden jurkjes, korte rokjes of kopieermachine grappen. Het is en blijft jouw werk. Wie weet is de CEO van het bedrijf er ook wel bij, wil je zo te kijk staan bij hem?

Alcohol, roddelpraat en andere gezelligheid.
Hoewel de alcohol net zo verleidelijk is als het roddelen over die ene collega, zijn het beide no go’s op de kerstborrel. In het Engels zou je zeggen ‘mind your manners’, oftewel: blijf bij je manieren en overschrijd je grenzen niet. Of dat nu voor de alcohol geldt of voor die roddelpraat.

Presentjes voor de gastheer of –vrouw
Dit is een absolute do! Kerst is de tijd van geven (en af en toe wat nemen) dus een flesje wijn is niet too much. Natuurlijk is het een ander verhaal wanneer de gastheer of –vrouw hier zelf van af ziet.

Maak het niet te laat
Als de gesprekken wat gênant beginnen te worden, de hapjestafel toch écht leeg is en die vervelende collega nu wel heel erg aanhankelijk wordt, weet dan dat het tijd is om op te stappen. Een goede timing is van het hoogste belang om jouw zakenrelaties op peil te houden.

Zeg niet af
Alleen als er een ongeluk is gebeurd of zich een andere calamiteit heeft voorgedaan, is het acceptabel niet naar de borrel te komen. Het is niet beleefd en kan écht niet om niet even jouw gezicht te laten zien.

Probeer niet hogerop te komen via de kerstborrel
Natuurlijk is een wit voetje bij de directeur een goed plan, maar is de kerstborrel daar echt voor geschikt? Wij geloven van niet. De directeur is er natuurlijk ook van op de hoogte dat dit de ideale gelegenheid is om met hem aan te pappen. Maar onder de invloed van alcohol komen jouw kwaliteiten niet echt goed over..

Last but not least: the walk of shame
Is het toch niet gelukt en heeft de alcohol goed zijn best gedaan? Probeer dan de eerste paar dagen niet te dicht in de buurt te komen van belangrijke collega’s. Zo blijf je uit de buurt van gênante gesprekken.