Menu
Liefde / Relaties / Single

Liefdesmythen ontrafeld

Liefde op eerste gezicht, de prins op het witte paard, soulmates, happy ever after… Wat een boel blabla! Er bestaan een boel liefdesmythen die ons hart en hoofd compleet gek maken. We geloven in sprookjes en tegelijkertijd geloven we ook in allerlei regeltjes en zogenaamde ‘feiten’ over liefde. Wilt u het liefst in een sprookje blijven lezen? Dan kunt u deze blog beter overslaan. Ik ga toch even korte metten maken met een aantal liefdesmythen.

Liefde op eerste gezicht
Ja hoor, je kunt best spontaan verliefd worden op iemand. Oei, wat een leukerd! Maar je weet niet op het eerste gezicht of die persoon de ware is. Verliefdheid gaat over en aan houden van zal hard gewerkt moeten worden, pas dan weet je of dit de man is met wie jij een toekomst kunt maken.

Bij houden van heb je altijd zin in seks
Was het maar zo. Oh, sorry. Nee, als je van elkaar houdt heb je niet altijd zin in seks. Het hangt namelijk niet alleen af van liefde en aantrekkingskracht. Heb je geen zin in seks? Dat kan gebeuren! Je bent druk, bent moe, hebt stress, voelt je niet lekker. Dat is prima. Als je er niet 100% bij bent met je hoofd is het voor de ander toch minder dan normaal. Kortom, het moment is er als het moment er is en dat hoeft echt niet 24/7 te zijn.

De ware liefde
Oei. Die ene soulmate, dé ware liefde.. Weet je zeker dat er maar één persoon rondloopt voor jou op deze wereldbol? Good luck searching for him. Ik denk dat het bestaat om meerdere grote liefdes in je leven te hebben. Liefst niet allemaal tegelijk. 😉 Uiteindelijk blijf je over met één persoon en ja die persoon mag je van mij best je ware liefde noemen.

Seks moet altijd spontaan zijn
Als dat altijd spontaan moet, dan hebben partners in een lange en serieuze relatie op een gegeven moment niet veel seks meer. Op het moment dat je beide werkt, kinderen hebt.. dan kan er niet veel spontaan gebeuren. Tenzij je op het werk van één van de twee of in het bijzijn van de kids wilt liggen je-weet-wel’en? Lijkt me niet. In zo’n situatie kun je best een avondje plannen. ‘Vanavond hebben we voor ons 2tjes’. Samen een romantische film kijken. Of een laat diner bij kaarslicht. Leuke muziek. Een sexy of romantisch avondje mag best gepland worden, leuk zelfs!

Partners in een vaste relatie hebben minder en daarbij minder bevredigende seks
Eeeuhm, hallo singles? Ooit gedacht dat partners in een vaste relatie elkaar juist heel goed kennen en daarom precies weten wat de ander lekker vindt? Er bestaat zelfs het vertrouwen om samen eens nieuwe standjes uit te wisselen. Er is een liefde en passie om elkaar te laten genieten. Uit onderzoek blijkt dat mensen in een vaste relatie meer en bevredigendere seks hebben. Alhoewel ik het zelf niet helemaal eens ben met het meer. Op het moment dat je allebei werkt leef je redelijk langs elkaar heen, maar als het dan gebeurt is het ook echt bevredigend en kunnen de vonken er flink van afspatten!

Kinderen zijn cement voor de relatie, een kers op de taart
Er wordt zo vaak gezegd dat kinderen krijgen een manier is om partners dichter bij elkaar te brengen. Toch blijkt uit onderzoek dat dit niet zo is. De komst van het eerste kind drijft papa en mama juist eerder uit elkaar. Dat ouders minder snel uit elkaar gaan wil niet zeggen dat ze nog bij elkaar zijn door de liefde. Het is ontzettend belangrijk om van elkaar te weten hoe er over kinderen gedacht wordt. Wat worden de regels? Hoe gaan we de kids opvoeden? Niks is erger dan samen een kind hebben en erachter te komen dat je er allebei heel verschillend overdenkt. Compromissen over je eigen kinderen sluit je niet, dus het kind niet samen op dezelfde manier op kunnen voeden is een echte soon to be break-up.

Liefde betekent alles voor elkaar over hebben
Neheh. Je mag best veel voor elkaar doen, maar jezelf wegcijferen is not-done. Er is een jij en er is een hij. En samen zijn jullie wij. Het is niet alleen hij en wij. Dit betekent dus ook dat je niet alles hoeft te pikken. Commanderen? Ontbreken van respect? Zeg er wat van! Verandert er niks? Dan mag er nog zo veel liefde zijn, maar liefde zonder respect en vertrouwen is niet de basis voor een goede relatie.