Kan je je metabolisme wel verhogen?

Kan je je metabolisme wel verhogen?

Drink meer groene thee. Train je spieren. Eet chili peper. De lijst gaat maar door over hoe we onze metabolisme kunnen verhogen. Maar wanneer het neerkomt op gewicht verliezen, maken deze verschillende tactieken wel eigenlijk een duidelijk verschil? Wat zijn nou echt de feiten over het verhogen van je metabolisme?

Onze metabolisme komt neer op 2 factoren: onze genen en onze lengte. Met andere woorden, als je moeder en vader een langzame metabolisme hebben, heb jij dit waarschijnlijk ook. Daar valt niet veel aan te doen.

Ondertussen, hoe groter je bent, des te sneller je metabolisme is. Dus hoe kleiner je bent, hoe langzamer je metabolisme is. Hoe oneerlijk is dat?!

Hoe zit het dan met die groene thee?
Uit onderzoek blijkt dat wanneer je 2 tot 5 kopjes groene thee per dag drinkt dat dit wel degelijk je metabolisme verhoogt. Het zorgt ervoor dat je 50 calorieën per dag minder binnenkrijgt. Dat is niet heel veel, helaas. Maar, beter iets dan niets, toch?

En die chili peper dan?
Uit een recept onderzoek in Amerika hebben deelnemers van het onderzoek elke dag 12 weken lang chili pepers gegeten. Wat blijkt? Het metabolisme werd niet toonbaar verhoogt bij de deelnemers, maar hun vetpercentage was wel verlaagt en het buikvet was ook minder.

Krachttraining, goed of niet?
Sporten, of meer specifiek: krachttraining helpt bij een gezonde metabolisme. Het verliezen van vet en het vervangen door spier, verhoogt degelijk je metabolisme. Maar alleen maar met 8 calorieën per dag. Ook niet zo heel veel dus, jammer genoeg.

De sleutel tot meer calorieën verbranden is niet perse het trainen van je spieren, maar gewoon BEWEGEN. Gewicht verliezen komt altijd neer op hard werken. We houden er niet altijd van om dat te horen, maar het is de waarheid. Sta op en wees actief!

Lekker gelezen? Misschien vind je onderstaande berichten ook interessant: